Élő hálózatba fogva

A PIM Magyar Irodalmi Emlékházak programja

Megújuló irodalmi emlékházaink élő hálózatban fonódnak össze – legalábbis az interneten. Kattints a Mire.hu-ra!

Heilmann Anna 2011-05-12 09:48
Cikk küldése e-mail:

 „Országos feladat és a szakmai felelősség” – olvasható a kettős célkitűzés a Petőfi Irodalmi Múzeum alapító okiratában. A gyakorlatban pedig a MIRE, azaz a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete szakmai hálóját böngészhetjük, amelyet 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Petőfi Irodalmi Múzeum alakított ki.
A fejlesztés elsődleges feladatának nemcsak az irodalmi kánonban fontos helyen álló emlékházak épületi és múzeumpedagógiai renoválását tekinti, de a nehezen megközelíthető kistelepüléseken található népi írók emlékhelyeinek szakmai felfrissítését is. 66 ismert irodalmi emlékházunk közül a PIM által képviselt szakmai felügyelet eddig 17, a rendszerváltás óta egyre romló, a kiállítási anyagban és rendezésében elévült, színes és sokszor bonyolult jogi státusú emlékházat újított meg. Emellett a kisebb apparátusú emlékhelyek szakmai önbizalmának fokozása, az öntevékenység beindítása is sikeres vállalkozásnak bizonyul, növekvő tendenciát mutat.

MIRE fel?

A PIM külső kommunikációs szervének is tartott sikeres és nagyszabású folyamat két főkoordinátora, Gulyás Gabriella, a PIM főmunkatársa és H. Bagó Ilona, a múzeum főosztályvezető-helyettese a minőséget és az esztétikai nevelést emelte ki mint tartóelvet. Ezt képviseli a hét évre kiírt program kommunikációs lenyomata, a honlap is. A mire.hu egyfajta adatbázisként is funkcionál: az emlékházak hálózatának kiépítése folyamatos, hazánkban és a határon túl fellelhető közel 170 ismert emlékházat kapcsolt már össze. Jól sugallja magyar irodalmi örökségünk „határtalanságát” a MIRE honlapján tudatosan elhagyott országhatár, melyre impozáns példa az alsósztregovai Madách-kastély, a székelykeresztúri Petőfi Sándor-emlékszoba vagy a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház. Összesen 20 kidolgozott oldalról van szó, mely alapján informálódhatunk az emlékház történetéről korabeli rajzok és visszaemlékezések alapján, az épülethez kapcsolódó írók életrajzáról, a tárlatvezetések lehetőségéről és az aktuális programkínálatról.

Geocaching és Litera-Túra

A MIRE múzeumpedagógiája összetett, izgalmas és magas szakmai nívóval rendelkezik. Ennek részeként virtuális tárlatok installálását tervezik a rendezők, valamint a látogatók interaktív ösztönzését is, például a geocaching (bizonyos kiállítási tárgyak keresése) és múzeumi drámaórák népszerűsítését. A Litera-Túra és a Játszótér alkalmazásai a fiatalabb generációt szólítanák meg, ahol oktató jellegű szórakoztató és logikai játékokkal találkozhatnának a különböző korosztályok.
A pedagógusok számára a továbbképzéseken túl, felkészítő, helyi és tágabb kontextusú feladatlapok is rendelkezésre állnak. A honlapon nyári olvasótáborokra is lehet jelentkezni, melyeket egy országos szintű, szakmai tapasztalatcserét elősegítő „csapatépítés” révén az itt együttműködő múzeumi szakemberek és pedagógusok szerveznek. A legalapvetőbb kitétel a lokalizáció. A MIRE által felkészített kollégák és a helybéli pedagógusok kollektívája eddig összesen 700 gyermeket foglalkoztatott. Ebbe a számba a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetű iskolások is beletartoznak. A táborokat a jókedv, az átlagon felüli érdeklődés és a helyi barátságok kialakulása jellemezte. A speciális tematikusság jegyében szervezett táborok lehetőséget teremtenek például a drámai és kézműves interpretációk bemutatására és megvitatására. A 2009-ben Jósvafőn szervezett olvasótábor-művésztelepen a PIM a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak rajzaiból Inspirációk – Szöveg és kép találkozása címmel válogatott kiállítást szervezett, melynek kapcsán az ábrázolt írókat kérdezték kerekasztal-beszélgetésen. A fiatalabbakat célzó kommunikáció részeként a PIM kiadta a JelenIdőben című kiadványát, mely 12 kortárs szerzőt kért fel, hogy az „emlékházak” szerzőiről osszák meg érzéseiket, benyomásaikat, olvasmányemlékeiket.

MIRE? Papírra!

Az elsősorban a kiállításokon alapuló MIRE füzetek a közismertebbé válás jegyében a honlap stílusával és koncepciójával is egyeznek, s azt a célt szolgálják, hogy az élményt a legoptimálisabb módon magával vihesse a látogató. A gazdag képi tartalom mellett az aktuális íróktól idézett szövegrészletek, családi háttér-információk és a kiállítás enteriőrje is szerepel, valamint magyar és angol nyelvű tömör életrajzi kivonat is olvasható bennük.
A MIRE programja, nívós muzeológiai és irodalmi háttérbázisának köszönhetően, a külső kommunikáció és a menedzsment professzionális lebonyolításának élő, rendkívül összetett lehetőségeket kínáló és a kortárs szakmát nagy arányaiban felölelő kezdeményezés, mely egy már elfeledett és mellőzött műfajt virágoztat fel lépésről lépésre, de kétségkívül sikeresen.

Olvasmány!

 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...