EN facebook

350 ezer műtárgy egy épületben

BERUHÁZÁS

2018-01-24 10:00

A Szépművészeti és a Néprajzi Múzeum 350 ezer műtárgya kap helyet a volt Szabolcs utcai kórház területén épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban, amelyben Magyarországon eddig nem használt technikákkal állíthatóak helyre a sokszor felbecsülhetetlen értékű műtárgyak - mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 

A vezérigazgató szerint "Londonig kell elmenni, hogy ilyen háttérintézményt találjunk". A négy emelet mély és három emelet magas épület kutatóközpontként is működni fog, amellett, hogy professzionális körülmények között raktározzák és restaurálják majd benne a két múzeum műtárgyait. Az öt épületből álló komplexum legnagyobb létesítménye a csaknem 29.000 négyzetméteres, raktáraknak és restaurátor műhelyeknek otthont adó új, kortárs épület lesz, mely a térszint alatt négy, afelett pedig három szinten biztosít korszerű és biztonságos körülményeket a műtárgyaknak. Az itt található műhelyek, irodák, műtermek alkalmasak lesznek a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai háttérmunkákra, európai szinten is élvonalba hozhatják a magyar állományvédelmet.

 

Az épületen elsősorban a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum osztozik. Az ezer négyzetméteres műhelyeket, közösségi funkciókat, előteret felvonultató közös részen túl a két teljesen különböző eredetű, típusú gyűjteményt birtokló intézmény területét hermetikusan elzárják egymástól. A raktárak tűzvédelme is különleges: eddig kisebb, főleg levéltári raktárakban használt oxireduktív rendszert építenek ki. A hagyományos, a műtárgyakra veszélyes oltási módszerekkel szemben ennek a technikának az az előnye, hogy az alacsony oxigéntartalmú környezetnek köszönhetően tűz egyáltalán nem alakulhat ki a raktárakban - adtuk hírül lapunk korábbi írásában. Ahogy a komplexum egészében, az energiaellátás jelentős részét itt is napelemek és talajszondás hűtési-fűtési rendszer biztosítja. Ugyanakkor az épület hangulatát meghatározó ablaksorok sem csupán esztétikai értéket képviselnek, hanem elrendezésük, tájolásuk az optimális árnyékolást is szolgálja. Az új épületkomplexum mellett az egykori, izraelita kórház imaházának rekonstruált épületében kap helyet egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont, ahol az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével történő rekonstrukció során többek között konferenciatermet, kiállítótermet és éttermet alakítanak ki. A beruházás azért is fontos lehet, mert a háttérkutatásoknak köszönhetően körvonalazódhat a különleges szépségét mára elveszített épület története is.

 

Gyorgyevics Benedek a Liget Budapest projekt egyes fejlesztéseiről elmondta: hamarosan következik az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ bokrétaünnepe, folytatódik a Szépművészeti Múzeum teljes megújítása, a Román Csarnok márciusban megnyitja kapuit és ősszel a nagyközönség is látogathatja a múzeumot, az Állatkerti körút mentén pedig már láthatók a megújult, Feszl Frigyes által tervezett pavilonok.

 

Az Olof Palme Ház felújítása lassan három hónapja a kivitelezési szakaszban van, ez is elkészül az év végére, valamint tavaly év végén megindult a Néprajzi Múzeum kivitelezése.