EN facebook

A Föld története másként

Föld napja

Ha érdekel milyen nagy változások zajlottak le a földtörténeti múltban, ha megismernéd a fémek előállításához használt ásványkincseket, vagy a hazai védett fajokat, és esetleg próbára is tennéd tudásodat, ügyességedet, akkor mindenképpen A Természettudományi Múzeumban a helyed április 27-én!  Interaktív programokkal és játékokkal várnak.

 

A Föld Napjának története 1989-ig nyúlik vissza, amikor az Amerikai Egyesült Államokban Denis Hayes és barátai egy mozgalmat hoztak létre, amely felhívja a figyelmet bolygónk legsúlyosabb környezeti problémáira. Az általuk alapított Föld Napja Nemzetközi Hírközpont havi rendszerességgel küldött hírlevelet, ösztönözvén a környezetükért aggódó polgárokat, szervezeteket arra, hogy különböző környezetvédelmi akcióprogramokkal, lehetőségeikhez mérten, járuljanak hozzá környezetünk megóvásához. Ennek hatására több mint 140 ország, 200 millió polgára vett részt valamilyen formában 1990. április 22-én az első Föld Napja eseményen. Attól kezdve április 22. a Föld Napjának dátuma.

 

A Magyar Természettudományi Múzeum ebben az évben április 27-én szombaton, 10-14 óra között tartja az egyik legfontosabb környezetvédelmi jeles naphoz kötődő programját.

Interaktív helyszíneiken a látogatóik megismerhetik a földtörténeti múltban lezajlott klímaváltozásokat, ezek jeleit és következményeit, valamint a legfontosabb ércásványokat és a belőlük készült tárgyakat.

A mai élővilág iránt érdeklődőknek játékszigeteket ajánlanak. A kisebbek állat- és növényfigurás memóriajátékban és kirakós játékban mérhetik össze ügyességüket. A nagyobbaknak és a felnőtteknek remek lehetőség a „Fajfoglaló” társasjátékunkon keresztül fejleszteni ismeretüket Magyarország tájainak élővilágáról. 

 

Interaktív helyszínek:

 

Nagy változások a Föld történetében (Szives Ottilia, paleontológus az Őslénytani és Földtani Tár munkatársa)

Földünk történetében nem először zajlik klímaváltozás, és ehhez kapcsolódva az élővilágot érintő átalakulás. A földtan és az őslénytan lehetőséget ad arra, hogy ezeket a folyamatokat felismerjük és rekonstruálni tudjuk, akár a több száz millió éves múltban is. Voltak különböző klímával jellemezhető földtörténeti időszakok? Hogyan ismerhetők fel ezek a kövekből? Mire használhatók az ősmaradványok? Mindig volt jég a földön? Milyen magas volt a világtengerek szintje? 

 

Miből készül? – Hétköznapi tárgyak más szemszögből

Tudod, hogy miből készülnek a fémtárgyaink? A kilincsek, az üdítős dobozok, a fémedények, a villanyvezetékek, a vízvezetékek vagy a „fűtéscsövek”? Mi a közös az akkumulátorban és a horgászsúlyban, a pénzérmében és a lekváros üstben, a repülőgépek és a telefonok burkolatában? Ezekre, és hasonló kérdésekre keressük közösen a választ, és megismerjük a fémek előállításához szükséges ércásványokat.