EN facebook

Araki Nobujosi kiállítása nyílt meg a Mai Manó Házban

2019-10-16 16:00

A Japán fotográfia egyik legismertebb alkotója, Araki Nobujosi életművét áttekintő kiállítás nyílik szerdán a budapesti Mai Manó Házban, a Fotóhónap 2019 kortárs fotográfiai fesztivál keretében.

Egy világhírű alkotó gazdag munkásságát mutatja be az Érzelmes utazás című tárlat, elsőként a közép-európai régióban - közölte a Fotóhónap hivatalos nyitókiállításának keddi sajtótájékoztatóján Baki Péter, a Mai Manó Ház igazgatója. Baki Péter emlékeztetett arra, hogy az eddig kétévente megrendezett Fotóhónap immár évente jelentkezik, idén az eddiginél is több magángaléria csatlakozásával.

 

Motoo Hiszako kurátor hozzátette: az idén már 79 éves Araki Nobujosi külföldön a legismertebb japán fotográfus, de hazájában is szinte mindenki ismeri. Arakinak az Érzelmes utazás című, 1971-es album hozta meg a hírnevet: ebben a fotográfus saját nászútját dokumentálta, szépítés nélkül megmutatva az apró részleteket is. A főszereplő természetesen felesége, Jokó, akinek szomorkás arca melankolikus hangulatot ad az egész ciklusnak. A házasságnak 1990-ben Jokó betegsége, majd halála vetett véget, ezt a fájdalmas folyamatot követik végig a Téli utazás című album képei.

 

A megözvegyült Araki számos motívumot ekkor fedezett fel: mivel a felesége halálos ágya melletti liliomfa ág éppen Jokó halálakor borult virágba, ezt követően a fotográfus képein is gyakorta örökít meg például virágokat - mondta el Motoo Hiszako.

 

Világszerte jól ismert sorozat a Tokyo Comedy is, melyben Araki Nobujosi a japán főváros utcáit, apró szegleteit és lakóit ábrázolta, elsősorban nőket, sokszor általa kikötözött modelleket vagy prostituáltakat. A budapesti látogató gazdag keresztmetszetet kap a világhírű Eratos című albumból is, amely makroobjektívvel fotózott képeket vonultat fel az emberi testről és az azt körülvevő tárgyakról.

 

Noha a mester szinte kizárólag filmre dolgozik, egyfajta személyes naplóként Polaroid géppel dokumentálja az életét; ezekből a képekből a kurátor mozaikszerű tablókat állított össze 18 éven felülieknek.  A legfrissebb munkákat a Virág/Játékbaba szekció mutatja be, ennek két képét a világhírű fotográfus a budapesti közönség számára készítette.

 

Araki Nobujosi kiállítása 2020. január 19-ig látogatható a Mai Manó Házban.

 

 

Fotó: MTI/Mónus Márton

fénykép, kiállítás, programajánló
2019-05-11 11:00
emlékezet, fénykép, gyűjtemény, tárgy
2019-06-12 18:00