EN facebook

Bobály Attila életművéből rendeztek kiállítást Salgótarjánban

SZOBOR

2019-09-14 12:39

Salgótarján Pro Arte díjas szobrászművésze 2017-ben hunyt el. Somoskőn alkotott, egyaránt dolgozott fával, márvánnyal, bazalttal, bronzzal, rézlemezzel és homokkővel.

 

    Számtalan egyéni és csoportos kiállításon szerepelt Magyarországon és külföldön egyaránt. Köztéri szobrai állnak Nógrád megye- és országszerte, valamint Nagy-Britanniában is. Luxemburgi Zsigmondról készült szobra helyet kapott az ópusztaszeri szoborparkban.

 

    Békásmegyeren Csontvárynak állított emléket, Soroksár Niké szobrát kapta Bobály Attilától. Szécsénybe Szent Erzsébet szobra került a somoskői öntőműhelyből, Salgótarjánban sok más portré és emlékmű mellett Szent Istvánt és Széchenyit ábrázoló alkotása látható. Művei megtalálhatóak a Salgótarjáni Pantheonban is.

 

    Bobály Attila 1948-ban a Nógrád megyei Varsányban született. Az egri tanárképző főiskolát 1976-ban végezte el. Szobrászatot Laborcz Ferenc és Kovács Ferenc szobrászművészek irányítása mellett tanult.

 

    1984-ben felvételt nyert a Művészeti Alapba és tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is. 1991 óta volt tagja a Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Szobrász Társaságnak. Az elmúlt három évtizedben több díjat is elnyert műveivel. Résztvevője, segítője volt a Salgótarjáni Szabadtéri Szoborkiállításoknak.

 

    Salgótarján közgyűlése a több évtizeden át folytatott, kiemelkedő szobrászművészeti tevékenységért 2016-ban Pro Arte művészeti díjban részesítette Bobály Attilát.

 

    Két fia szintén a szobrászművészetet választott. Dávid épp csak megkezdte pályáját, amikor édesapja halálának évében közlekedési baleset áldozata lett. A restaurátor-szobrász Ádám társrendezője édesapja életmű-kiállításának, amely október 30-ig tekinthető meg.

 

Bobály - Életem 70 éve
2019. szeptember 13. - 2019. október 30.
Dornyay Béla Múzeum, Salgótarján