EN facebook

Családi barangolás a Szépművészeti Múzeumban

MŰHELY

2021-12-27 07:00

Télen is izgalmas programokkal várja a családokat a Szépművészeti Múzeum, akár önálló múzeumi barangolással eljuthatunk az ókortól az újkor érdekességekkel teli világáig.


A Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógusai kitüntetett figyelmet fordítanak arra, hogy a családok figyelmét megragadják, múzeumi látogatásaikat élménygazdaggá tegyék. Vezetett programjaik, nagyszabású családi napjaik, minden hónap harmadik szombatján megtartott szemezgetőik mellett a családok önálló kalandozásait is izgalmassá teszik utazóbőröndjeik segítségével.


A piros színű, matricákkal díszített dekoratív fa bőröndök már első ránézésre megragadják a kisgyermekek és szüleik, nagyszüleik figyelmét, belsejük azonban még ennél is szórakoztatóbb.

 


A Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményein, az európai festészet nagymestereinek munkái, valamint az ókor nem mindennapi emlékei segítségével vezetik végig és tanítják a gyermekeket, úgy, hogy a tanulási folyamat legapróbb része sem válik unalmassá.


Felejtsük el egy pillanatra a nagy művészettörténeti és történeti korszakokat! A bőröndöknek elsősorban nem az a célja, hogy az ókor, a középkor vagy a reneszánsz nagy ismérveit, stílusjegyeit, festői motívumait a gyermekek emlékezetébe véssék, hanem az, hogy a kisebbek és a nagyobbak maradandó emlékekkel, kellemes élményekkel gazdagodjanak múzeumlátogatásuk során.


A családdal érkező látogatók a bőröndök segítségével Egyiptomban kalandozhatnak megoldva a fejtörőket és rejtélyeket, szemet gyönyörködtető festmények segítségével számos állattal találkozhatnak, megismerve szerepüket a képeken, egy kobold nyomába eredve pedig visszaállíthatják a kiállítások rendjét. A bőröndök valódi, tartalmas, újdonságokkal teli élményt nyújtanak, mely elősegíti a generációk közötti kommunikációt, bensőséges kapcsolat kialakítását, egymás jobban megismerését, ezen felül pedig ismereteik széleskörű bővítéséhez is hozzájárulnak. A gazdag témakínálatának köszönhetően pedig a kisebb és nagyobb gyermekes családok is megtalálhatják a számukra legjobban tetsző, személyiségükhöz leginkább illő kalandot.

 

 

Télvíz idején, mikor az otthon szűk falai közül szabadulnának már a gyermekek, a múzeum Téli utazásra hívja a családokat. Az utazás során fagyos tájakkal, varázslatos történetekkel és angyali teremtésekkel találkozhatnak a családok, a téli utazást pedig gyönyörű színek, finom illatok, izgalmas matériák teszik felejthetetlenné! A családokat bájos szarvasok és csintalan angyalkák kísérik utazásuk során. A kalandozás alatt betekintést nyernek a karácsony csodájába, a betlehemi jászolnál ismerkedhetnek meg Jézus születésével, később pedig egy németalföldi városkába érkezve ismerhetik meg, hogy mivel szórakozhattak évszázadokkal korábban a hozzájuk hasonló gyermekek. Ez azonban nem minden, hiszen nem csupán a festményeken szereplő motívumok után kell kutatniuk az ifjú kalandoroknak, hanem tapintás, érzékelés, szaglás alapján szabad asszociációjuk vezeti el a családokat a következő állomáshoz, még bensőségesebbé téve a múzeumi élményt. A Téli utazás végére gyermek, szülő és nagyszülő is felejthetetlen élményekkel gazdagodva térhet haza az otthon melegébe, kíváncsian várva a következő kalandot. Mi is lesz az? Tavasszal bizonyára kiderül, hiszen a Szépművészeti Múzeum utazóbőröndjei újabb és újabb témákkal várják vissza a családokat!


Miközben a szülőkkel alkotott csapatmunka és eszmecsere során az egész család jól szórakozik, a családi tárasjáték a gyermekek készségeit is fejleszti. A kreatív gondolkodás és a tájékozódás mellett segít a vizuális memória fejlődésében, hozzájárul a verbális önkifejezéshez, valamint a kommunikációs készségek erősödéséhez és a szókincs gyarapodásához.


A Téli utazás utazóbőrönd egyes témáiban otthon is elmélyedhetnek a gyermekek szüleik segítségével, hiszen a Szépművészeti Múzeum Karácsony a múzeumban című múzeumpedagógiai kiadványával egészíthetik ki a múzeumban szerzett ismereteiket. Az angyali üdvözlet pillanatától az ünnep meghitt öröméig olvashatnak egy forró kakaó vagy tea mellett közösen, megismertetve a fiatalokat az európai kultúrtörténet egyik legmeghatározóbb eseményével.

 

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2021-11-05 07:00
állományvédelem, fénykép, gyarapodás, gyűjtemény, kortárs
2020-12-08 16:30
képzőművészet, kiállítás, látogató, múzeum, művészettörténet
2021-10-31 07:00