EN facebook

Egymilliárdot nyert az Almásy-kastély és környezete

FEJLESZTÉS

2018-06-09 09:00

 

Bárki megfőzheti majd magának kedvenc korabeli ételét a gyulai Almásy-kastély látványkonyhájában, a város ugyanis 1 milliárd forintot nyert turisztikai fejlesztésre. A látogatóközpont felújításának kezdete óta tervezett beruházást ebből az összegből fogják kivitelezni.

 

Az ötlet, miszerint a nagy érdeklődésre számot tartó gyulai gasztroturizmusba a kastélyt is be kell vezetni funkcionálisan, a főúri épület restaurálásának és kiállításainak megvalósítóitól, a Magyar Kastélyprogram Kft. munkatársaitól származik. A terv kivitelezésére a napokban érkezett meg a támogatás, ami nem kevesebb, mint 1 milliárd forint. Ezt Gyula város önkormányzata a Gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése tárgyú GIMOP-pályázaton nyerte.

 

A sikerről a település polgármestere, Görgényi Ernő azt mondta: nagy lépést jelent a gyulai gazdaság és turizmus fejlesztése terén, és jelezte: míg 2010-ben a vendégek Gyulán 276 ezer vendégéjszakát töltöttek el, idén már 536 ezret, ami azt jelenti, hogy megduplázódott a számuk. A tisztségviselő kiemelte: ez az elmúlt évek beruházásainak köszönhető.

Az elnyert 1 milliárd forintot elsősorban az Almásy-kastély vigadószárnyának a hasznosítására fogják fordítani. Itt lesz ugyanis az a korhű (korabeli és korszerű eszközökkel felszerelt) rendezvénykonyha, ahol szakavatott szakácsok tartanak majd látványfőző-kurzusokat az érdeklődőknek. Bár a tanfolyamok fizetősek lesznek, a múlt receptjei alapján elkészült étkeket a látogató elfogyaszthatja majd a kóstolótérben, vagy a lovarda felőli részen megépülő vendégteraszon. Arra is lesz módja, hogy az alapanyagokat megvásárolja.

 

 

Ugyanitt egy gasztrotörténeti csemegetár is lesz, amelybe azok a gyulai és Gyula környéki tájjellegű különlegességek, ínyenc fogások kerülnek be, amelyek meghatározták a vidék régi korainak ízvilágát, és megalapozták a mai étkezési kultúrát. A hozzá kapcsolódó Egészségeset csak egészségesen! multimédiás kiállítás a helyi gyógyászati programokkal és az egészségturizmussal lesz szoros összefüggésben.

 

Mindemellett egy multifunkcionális és rendkívül elegáns rendezvény- és báltermet is kap a kastély. Ez színházi előadások, koncertek és kiállítások megszervezésére egyaránt alkalmassá teszik. A termet többféle függöny fogja díszíteni, hogy alkalmazni lehessen az egyes események hangulatához. A padláson raktár, tároló és gépészeti egység kap helyet, illetve néhány iroda, mivel a látogatóközpont munkatársai jelenleg tizenvalahány négyzetméteren osztozkodnak. A pincét szerkezetileg erősítik meg. Kibővítik a jelenlegi fogadóteret is, az új toronytól egészen a bálteremig, ahová ezen az épületrészen át lehet majd bejutni.

 

Az 1 milliárd forintból arra is jut majd, hogy a hőcserét energiatakarékos és környezettudatos megoldásokkal biztosítsák, profi akusztikai körülményeket teremtsenek a bálteremben, és parkosítsák a kastély mögötti részeket. Az összegből a rezidenciával szomszédos Szent Miklós park is felfrissül, olyannyira, hogy még a helyi kötődésű hírességek szobrait is átrendezik, hogy a korábbiaknál sokkal inkább részesei lehessenek a közösségi életnek.

A kivitelezőket közbeszerzési eljáráson választják ki még a nyáron, a munkálatoknak 2019. augusztus 31-ig kell befejeződniük.

 

A nyitóképen az Almásy-kastély vigadószárnya.

látogató, múzeumpedagógia
2018-04-12 18:00