EN facebook

Eltörlik az ingyenes vasárnapot?

OLASZORSZÁG

2018-08-05 09:00

 2014 júliusa óta több mint 480 állami kulturális intézmény, köztük az ókori romváros Pompeji, a római Colosseum és a firenzei Uffizi képtár is ingyenesen látogatható minden hónap első vasárnapján Dario Franceschini előző kulturális miniszter kezdeményezése alapján.

 

Alberto Bonisoli olasz kulturális miniszter szerdán jelentette be egy nápolyi sajtóértekezleten a döntést az ingyenes vasárnap eltörléséről.-  adta hírül a The Art Newspaper honlapja.

"A kezdeményezés ugyan hírverésként jól működött, de egy olyan irányban mozdulunk el, amelyet senki nem szeret" - hangoztatta. Példaként hozta fel, hogy "Pompejiben problémát jelentett a rendelkezés betartása, az odaérkező több ezer külföldi turista miatt, akik azt hitték megőrültek az olaszok, hogy ingyen engedik be őket".


    Hangsúlyozta, azok a múzeumigazgatók, akikkel konzultált, egyhangúan támogatták a lépést. Közölte ugyanakkor, hogy szabad kezet biztosít az intézményeknek, akik maguk dönthetik el, folytatják-e a gyakorlatot.


    Elődje, Franceschini azonban bírálta a döntést, emlékeztetve arra, hogy 2014 nyarától napjainkig mintegy 10 millió ember élhetett a kedvezménnyel, amely sokakat először vonzott be az intézményekbe. "Ne a kultúrával és az olaszokkal fizetessék meg azt, hogy szakítani akarnak a múlttal" - figyelmeztetett Facebook-oldalán. Matteo Renzi előző kormányfő egyenes arról írt, hogy a mostani kormány "bevetette a buldózereket a kultúra ellen".


    Eike Schmidt, az Uffizi galériák igazgatója és Cecilie Hollberg, a Galleria dell'Accademia igazgatója azonban üdvözölte a döntést. Előbbi a La Nazione napilapnak azzal érvelt, hogy jóval rugalmasabb kedvezményekkel több helybélit lehetne vonzani, mint turistát, akik amúgy is fizetnének a jegyért. Hollberg arra panaszkodott, hogy az ingyenes vasárnapokon biztonsági problémákkal kellett szembenézniük a galériában.


    Giuseppe Sala milánói polgármester arra tett ígéretet, hogy a város múzeumai ingyenesek maradnak a hónap első vasárnapján. "Milánó nem áll le" - írta Facebook-oldalán.

látogató, múzeumpedagógia, műhely, téma
2018-07-06 08:00
látogató, Mozaik Múzeumtúra, múzeumpedagógia
2018-07-03 12:00