EN facebook

Fókuszban a múzeumok az Állami Számvevőszéknél

FINANSZÍROZÁS

2017-10-27 08:00

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön rendezte meg Közszolgáltató szervezetek menedzsmentje - Fókuszban a múzeumok című konferenciáját, amelyhez ingyenes vezetőképzés is kapcsolódik.

 

A közszféra szervezeteinek vezetőire jelentős felelősség hárul a közjó szolgálatában. A közszféra intézményvezetőinek nemcsak szakmai, de vezetői ismeretekkel is rendelkezniük kell, ezért folyamatosan képezniük kell magukat azért, hogy meg tudjanak felelni a velük szemben támasztott egyre összetettebb elvárásoknak. Az ÁSZ vezetőképző programja ehhez nyújt támogatást, elsőként a múzeumi vezetőknek - idézte az ÁSZ csütörtöki közleménye Domokos Lászlót, az ÁSZ elnökét.

 

Domokos László kifejtette, hogy az Állami Számvevőszék tanácsadó tevékenységének célja a tudásmegosztás, a jó gyakorlatok terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében. Ezt a célt erősítette meg, hogy 2015-ben az Országgyűlés határozatában bízta meg a Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést.

 

Mint mondta, a Számvevőszék ennek érdekében a Miskolci Egyetemmel tavaly február 1-jén létrehozta a Közszolgáltatási menedzsment intézeti tanszéket, majd szeptemberben elindított a képzést, amelynek célja az etikus közpénzügyi vezetőképzés tudományos megalapozása és a költségvetési intézmények első számú vezetői munkájának segítése.

 

A képzési programot az ÁSZ elsőként a múzeumok igazgatói, főigazgatói részére ajánlotta fel ellenőrzési tapasztalatai alapján, amelyről folyamatosan tudósít az ÁSZ hírportálja:

Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője előadásáról szóló cikket itt érheti el.

Szekeres Antal, Debrecen Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője előadásáról itt olvashat! 

Csókay Ákos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kabinetfőnöke előadása itt található.

 

Domokos László a konferencián felidézte, hogy az ÁSZ a megyei hatókörű városi múzeumok ellenőrzését 2015 második felében kezdte meg mind a 19 megyei hatókörű városi múzeumnál, valamint idén elvégezték három fővárosi, központi költségvetési intézményként működő múzeum ellenőrzését is. A Számvevőszék az egyes intézmények tekintetében eltérő mértékű, de olyan sorozatos szabálytalanságokat tárt fel, amelyek veszélyeztethetik a múzeumok által kezelt, állami tulajdonban lévő kulturális javak megőrzését. A vezetői irányítási rendszerekben is hiányosságokat és szabálytalanságokat tapasztaltak, a megyei múzeumok közül csupán egy volt, amelynél a vezetői irányítási rendszer összesített értékelése az ellenőrzött időszak egészében szabályszerű volt. A három központi költségvetési intézményként működő fővárosi múzeumból kettő esetében a múzeumigazgató által kialakított belső irányítási rendszer nem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

 

A csütörtökön és pénteken zajló, majd öt héten át távoktatás keretében folytatódó vezetői képzés tematikájának középpontjában az etikus közpénzügyi gazdálkodás áll, de emellett érintik az értékteremtés, etikai dilemmák a vezetésben, a szervezeti integritás megteremtése és megerősítése a közszférában, a közszolgáltatások teljesítménymenedzsmentje és a menedzsmentkontroll témaköreit is. A jövőben az ÁSZ várhatóan további intézménycsoportokra, illetve közpénzügyi területekre is kiterjeszti az ellenőrzési tapasztalataira épülő vezetőképző programját.

 

A kulturális javak védelme, őrzése minden további közfeladat ellátásának alapja és feltétele - hangsúlyozta előadásában Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára a közlemény szerint. Kifejtette: az Emmi az elmúlt években számos lépést tett, többek között a kulturális javak kölcsönzésének, nyilvántartásának szabályozási területén, amelyhez az ÁSZ javaslatai nagyban hozzájárultak.

Závogyán Magdolna a legfontosabb célkitűzések közül kiemelte a jogalkalmazási gyakorlat megerősítését, a nyilvántartások rendezését, valamint a feldolgozatlan állomány nyilvántartásba vételét. Ennek eredményeként az állami tulajdonú műtárgyak állományvédelmi helyzete rendezetté és a kulturális javak hozzáférhetősége széles körűvé válik - hangsúlyozta.