Ideje regisztrálni az idei Múzeumok Őszi Fesztiváljára!

Felhívás

2019-06-26 16:00

2019. szeptember 23. és november 10. között ismét megrendezik a nagysikerű országos rendezvénysorozatot, a Múzeumok Őszi Fesztiválját. Érdemes minden múzeumnak idén is jelentkeznie, hogy intézményükkel színesítsék a szakma széles területét felölelő programsorozatot.

 

Magellán Föld körüli expedíciója kereken 500 éve, 1519. szeptember 20-án indult útjára és elsőként hajózta körbe a világot, az ipari forradalom pedig közel 250 évvel ezelőtt vette kezdetét. Ehhez kapcsolódva az idei MŐF „A világ csodái – Felfedezések kora!” című koncepcióval kíván megemlékezni több, az egész világot érintő áttörésről is.

 

A szervezők a kiemelt témával arra kívánják ösztönözni a hazai muzeális intézményeket, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja idejére időzített színes fesztiválprogram kialakításával vegyenek részt európai kulturális javai sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, megünneplésében. A múzeumokban, könyvtárakban és archívumokban megőrzött és fenntartott gyűjtemények, az itt koncentrálódó tudás mind-mind tudásátadás és a tudástechnológia részét képezik. A „régi, de új!” mottó jegyében arra bátorítják a múzeumokat, hogy mutassák be saját rejtett értékeiket, és olyan módon értelmezzék újra és közvetítsék mindezt, hogy a közönség, köztük a családok, illetve a kamaszok számára is vonzóak legyenek, szenzációszámba menjenek. A rendezvény célja az önkéntesek, illetve az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok (IKSZ-esek) bevonásával zajló múzeumi programok szorgalmazása is. Arra bátorítják a múzeumokat, hogy használják ki a rendezvény által javasolt témaköröket olyan csoportok megszólítására is, amelyek eddig alulreprezentáltak voltak a múzeumlátogatók között.

 

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai.

 

A Nemzeti Kulturális Alapnál megpályázott támogatás 2019-ben is lehetővé teszi, hogy központi kampánnyal (programfüzet, szórólap, plakát, fesztivál honlap, online kampány, nyomtatott sajtó stb.) segítsük a rendezvény kommunikációját. Emellett az NKA forrásoknak köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy a csatlakozó intézményektől programokat rendeljenek meg. Múzeumok esetében minimum 50.000 Ft, maximum 150.000 Ft, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek esetében minimum 50.000 Ft, maximum 100.000 Ft lehet a szolgáltatás értéke.

 

A szervezők kérik a jelentkezéshez benyújtani az intézményvezető által aláírt, részvételi szándéknyilatkozatot, mely a MOKK honlapjáról is letölthető. A szándéknyilatkozatot eredeti formában, postai úton is kérjük megküldeni Balogh Enikő részére, (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2001 Szentendre, Pf. 63). A postára adási határidő: 2019. július 3. (postai bélyegző kelte), továbbá a beszkennelt változatot kérjük feltölteni a regisztrációs felületre.

 

Muzeális intézmények tagintézményei anyaintézményük vezetőjének szándéknyilatkozatát benyújtva önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a részvételt a központi kommunikációban (pl. a megjelenést a programfüzetben, vagy a rendezvény honlapján)!

 

Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje: 2019. július 3. 23:59

Bírálat tervezett időpontja: 2019. július 8.

(Kiértesítések az eredményekről 2019. július 12-ig)

A részletes program feltöltésének határideje (oszifesztival.hu): 2019. augusztus 16.

Múzeumok Őszi Fesztiválja, látogató, programajánló
2018-07-04 08:00

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
#muzeumozzaszobadbol, felhívás, pályázat, virtuális
2020-04-02 16:00