EN facebook

John Cage a Kassák Múzeumban - Gorgonikus zeneiség

PROGRAM

2019-12-04 12:00

Gorgonikus zeneiség John Cage művei nyomán. Interaktív koncert vállalkozó szellemű zenebarátoknak Szigetvári Andrea, Baráth Bálint és Láposi Dániel tolmácsolásában a Kassák Múzeumban december 13-án!

 

John Cage, a háború utáni avantgárd törekvések ikonikus, nagy hatású zeneszerzője. A korban forradalmian újszerű életművét meghatározta a kísérletezés, a véletlenszerűség és a játékosság. Cage – kitágítván a zene lehetőségeit az emberi környezet különböző hangjainak bevonásával –a mindennapok banális mozzanatait, hangélményeit emelte be/olvasztotta be a komolyzene kánonjába. Ez irányú törekvései párhuzamba állíthatóak időszaki kiállításunk témájával, a zágrábi neoavangárd Gorgona-csoport működésével, sajátos humorral és abszurditással átitatott „gorgonikus” eszmeiségükkel. Mindez nem véletlen, hiszen a 60-as évek jugoszláv „félnyugati” kulturális közege nyitottnak mutatkozott a művészet legfrissebb tendenciái iránt, s így Cage neve is többször felbukkant a különböző zágrábi zenei eseményeken, maguk a Gorgona tagok is jól ismerték munkásságát. A zeneszerző 60-as években írt, szabadon interpretálható, s ezáltal folyamatosan változó darabjaiban a közönség nem csak a „gorgonikus viselkedés” zenei megfelelőjét tapasztalhatja meg, hanem maga is az alkotási folyamat résztvevőjévé válhat.

 

A koncerten John Cage művei és John Cage szellemiségére és az itt kiállított „gorgonikus” művekre reflektáló új darabok szólalnak meg. A zenék közös vonása, hogy megvalósulásukhoz elengedhetetlen a szerző-előadók és a közönség kreatív együttműködése.

 

A koncert előadói és társszerzői: Szigetvári Andrea – mindennapi tárgyak és elektronika, Baráth Bálint – mindennapi tárgyak és elektronika, Láposi Dániel – ütőhangszerek

 

A koncertet megelőzően a GORGONA 1959–1968. Független művészeti törekvések Zágrábban. Retrospektív kiállítás a Marinko Sudac gyűjteményből című kiállításon Kürti Emese művészettörténész kalauzolja a látogatókat.

 

Időpont: 2019. december 13.

péntek, 18.00–20.00

 

Belépőjegy a helyszínen váltható 1500 Ft (felnőtt) illetve 1000 Ft-ért (diák/nyugdíjas), regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu címen lehet. A belépő a koncertet megelőző tárlatvezetésre és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.

 

kiállítás, kortárs, művészet
2019-09-11 14:17
irodalom, képzőművészet, múzeumpedagógia, tárgy, téma
2019-10-24 10:00
irodalom, kiállítás, programajánló
2018-11-04 14:00