EN facebook

„Mikor én kicsike voltam…”- új időszaki kiállítás nyílt a Hatvany Lajos Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2019-04-25 18:00

A 20. századi gyermekéletről nyílt kiállítás a Hatvany Lajos Múzeumban, ahol korabeli tárgyak, képzőművészeti alkotások állítanak emléket a paraszti és a polgári közegben töltött gyermeki éveknek. Az időszaki kiállítás szeptemberig lesz megtekinthető a múzeumban.

 

Vidéki múzeumok néprajzi gyűjteményeivel viszonylag ritkán fordul elő, hogy a polgári gyermekélethez kötődő anyagokkal is büszkélkedhetnek. A Hatvany Lajos Múzeum ezt a különleges körülményt igyekezett kiaknázni új időszaki kiállításában – adta hírül a Hatvanilap.hu.

 

A „Mikor én kicsike voltam…” A gyermeki élet pillanatai a 20. század első felében című kiállítás megnyitására 2019. április 11-én, 17 órakor került sor. A megjelenteket az Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény igazgatónője, Márkus Marianna köszöntötte, majd Kriston Vízi József játékkutató etnográfus, a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely nyugalmazott igazgatója tartott ünnepélyes megnyitóbeszédet. Az alkalom végén Deme Ágnes, a Hatvany Lajos Múzeum néprajzkutatója rövid tárlatvezetés során mutatta be a kiállítást, utána az érdeklődők a témáról egy ismeretterjesztő előadást is meghallgathattak.

 

 

A kiállítás a már említett néprajzi tárgyakon és képzőművészeti alkotásokon keresztül igyekszik bemutatni a gyermeki élet olyan meghatározó elemeit, mint a születés, a keresztelő, a munkába való belenevelődés vagy az iskola rendszeres látogatásának kötelessége. Az anyag áttekintése során végig érződik a paraszti és a polgári közegben nevelkedő gyermekek életmódjának határozott különbsége.

 

A bemutatott tárgyak között kiemelt helyet foglal el Latabár Kálmán gyermekkori mackója. A játékállatkát a rákóczifalvai B.A.P. Macihad Macimúzeum kölcsönözte Hatvanba, előreláthatólag május közepéig marad a vendégünk. További kölcsönzésekért köszönettel tartozunk az egri Dobó István Vármúzeumnak, a Ceglédi Sportmúzeumnak és Korompay Lászlóné, Babucs Zoltán, Mátyássy Gábor, Millisits Máté, valamint Nagy László magánszemélyeknek.

A kiállítás szeptemberig várja a látogatókat, különös tekintettel az érdeklődő gyerekekre.

 

Fotó: Bajzáth Gergő
Forrás: Hatvanilap.hu

múzeumandragógia, múzeumpedagógia
2018-07-31 16:00
gyarapodás, kiállítás, tárgy
2018-01-23 08:23
digitalizáció, műhely, technika
2018-06-30 12:35