EN facebook

Morál és orvoslás. Lépcsőszeminárium a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

2020-10-20 07:00

Csütörtökön a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum várja a lépcsőzni vágyókat! A Lépcsőszeminárium, egy 5+1 részes beszélgetés-sorozat, amely a múzeumok és felsőoktatás lehetséges kapcsolódási pontjaira fókuszál. A változás lépcsőfokait ezúttal öt kulturális intézmény –  a Kassák Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum – járják be. A szervezésben résztvevő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ aktuális kutatásához kapcsolódva a programsorozat egy szakmai nappal is kiegészül. A Lépcsőszeminárium része a Múzeumok Őszi Fesztiváljának.

 

A negyedik lépcső | Október 22.

 

Október 22-én a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Morál és orvoslás című alkalmára várják az egyetemi hallgatókat, a felsőoktatás szakértőit és a múzeumi munkatársakat, hogy közösen gondolkodjanak az állatkísérletekhez kapcsolódó kérdésekről. Az eseményen korlátozott létszámban vehetnek részt az érdeklődők. Az előzetes regisztrációt a lepcsoszeminarium@gmail.com címre várják a szervezők.

 

A beszélgetés résztvevői: Dr. Szabó Katalin főmuzeológus (MNM SOM), a kiállítás kurátora, Dr. Zelena Dóra tudományos tanácsadó és egyetemi tanár (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Pécsi Egyetem Általános Orvostudományi Kara, Élettan Intézet), Vattay Liliána múzeumpedagógus (Open History). A moderátor: Gréczi Emőke kommunikációs munkatárs (MNM SOM).

 

Az Oktatás, hagyomány, innováció. A Semmelweis Egyetem 250 éve című kiállításhoz kapcsolódva a tudomány és a morál viszonyának változásai, a tudomány fejlődésének és állandóságának kérdése kerül a beszélgetés középpontjába. Hőgyes Endre volt a kísérletes kórtan hazai megalapítója. Az állatkísérletek célja a fertőző betegségek természetének megismerésére és leküzdésére irányultak. Hőgyes ezekhez a kísérletekhez konstruálta még kolozsvári tanársága idején az úgynevezett nyúlpadot, amely a beszélgetés és foglalkozás kiindulópontjaként szolgál.

 

 

 

 

Milyen eszközökkel próbálták kezelni a járványokat az évszázadok során, és milyen tapasztalatokkal rendelkezünk ma? Melyek a védekezés állandó és újabb eszközei és mennyiben változott a gondolkodásunk a régebbi korokhoz képest? Létezik-e hierarchia a természetben, mit gondolunk ma az állatok kísérleti szerepéről?

 

A program időpontja: 2020. október 22. 17 óra

Helye: MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 1013 Budapest, Apród u. 1-3.

 

Fotó: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

képzőművészet, Lépcsőszeminárium, muzeológia, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, programajánló, tárgy, történelem
2020-09-18 16:00
Lépcsőszeminárium
2020-10-07 17:30
Lépcsőszeminárium
2020-10-14 19:00