EN facebook

Négy szervezet állásfoglalása a Matrica Múzeum ügyében

ÖSSZEFOGÁS

2020-12-17 15:00

A 2020. december 8-án kelt állásfoglalásban a Magyar Régészeti és Művészettörténeti TársulatMagyar Régész Szövetség, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége kijelenti: úgy gondolják, hogy az 1987-ben alapított Múzeum és részeként az 1996-ban létrehozott őskori Régészeti Park átminősítése nemcsak a látogatókat érinti hátrányosan, de emellett a hazai és nemzetközi régészeti élet, a muzeális és örökségvédelmi intézmények és közösségek érdekei is sérülnek.

 

 

"Százhalombatta Város Képviselő-testülete 2020 októberében úgy döntött, hogy a "Matrica" Múzeumot 2021. január 1-től közérdekű muzeális kiállítóhelyként működteti tovább. A képviselő-testület szerint az átszervezés a látogatókat nem érinti hátrányosan, számos kiállítás továbbra is megtekinthető marad."

 

"A változtatás után megszűnik a Múzeum tudományos és feldolgozó tevékenysége, nem rendezhet időszaki kiállításokat és jelentősen csökken kötelező nyitvatartási ideje is. Az átminősítés miatt a pályázati lehetőségek is beszűkülnek." - fogalmaznak.

 

Az állásfoglalás részletesen méltatja az intézmény munkáját, eredményeit és jelzi a döntés negatív hatásait. A négy szervezet egyaránt szakmai közreműködését ajánlja fel az "állami és a helyi közösségek közötti kulturális és tudományos feladatmegosztás és annak kereteit átláthatóan tisztázó koncepció összeállításához".

 

A szakmai állásfoglalás teljes szövege itt olvasható.

állományvédelem, műhely, régészet, téma, természet
2020-11-15 21:55