EN facebook

Nevezetes zalaegerszegiek - konferenciabeszámoló

TÖRTÉNET

2021-10-20 07:00

Költő, író, festőművész, nyomdász, patikus, jegyző, ügyvéd, honvéd, tiszti főorvos és iskolaigazgató-lapszerkesztő életébe nyertek betekintést, akik részt vettek a „Zalaegerszeg nevezetes személyiségei a 19-20. században” című történeti konferencián. A programot a város dísztermében tartották, ahol hárman a Göcseji Múzeum munkatársai közül - Béres Katalin történész, Megyeri Anna történész, dr. Kostyál László művészettörténész - előadást tartottak.

 

Kevesen hallottak a zalaegerszegi születésű Háry Gyula festőművészről, pedig életében egy lapon emlegették mesterével Lotz Károllyal, Zichy Mihállyal vagy éppen Barabás Miklóssal. A művész gyönyörű, részletgazdag grafikái a maga korában is nagy elismerést váltottak ki, jeles tagja volt az akkori művészvilágnak. Háry Gyula más területre is elkalandozott, a szőnyegtervezésbe is belekóstolt, vállalkozást alapított erre a témára, de ötvöstárgyak és ékszerek készítésével is szép sikereket ért el. A hatalmas munkabírású ember igazán nagyívű alkotásai mégis a grafikák voltak. Habár az alkotót egész pályája a fővároshoz kötötte, életművében találunk néhány zalai témájú alkotást: Zalaegerszeg látképét, a belvárosi Deák teret ábrázoló grafikát, a hévízi tavat és a sümegi várat bemutató művét.

 

Háry Gyula grafikája a zalaegerszegi Deák térről

 

A paraszti származású költőnő Hári Emma életútja nemrég, egy véletlen folytán vált ismertté. A fiatal nő ugyanis naplót is írt, amire néhány évvel ezelőtt egy helyi bolhapiacon bukkant rá egy szemfüles városlakó, és az album másolatát a Göcseji Múzeumnak ajándékozta. Történészeink e kötet, a benne olvasható néhány vers és fotográfiák alapján kezdték el a fiatal alkotónő munkásságának felgöngyölítését. Hári Emmának verseskötete is megjelent „Fehér tüzek” címmel, a költemények sikert és számos meghívást eredményeztek. Szerzői estekre hívták Nagykanizsára, Budapestre, Győrbe, Szombathelyre.

 

A zalaegerszegi Kaszter Ödön gyógyszerész népszerű ember volt a városban. Kitűnő humora, és a mai szóval élve vagánysága sokak figyelmét felkeltette. Zenélt, a helyi kaszinóélet meghatározó alakja volt, és vonzódott a technikai vívmányok iránt. Rendkívül jól fényképezett, modern felfogású és kompozíciójú fotói máig ismertek. A város társasági életében aktív férfi megalapította az Ifjúsági Clubot, ahol alapszabály volt, hogy a programokról és a beszélgetésekből kizárják a politikát. Az Országos Gyógyszerész Egyesület fővárosi találkozóin ő képviselte Zalaegerszeget, ilyenkor alkalmazottja fogadta a kuncsaftokat az üzletben. Különösen szívet melengető, hogy Kaszter Ödön patikája a mai napig gyógyszertárként működik a Kazinczy téren.

 

A rendezvényen igazi időutazáson vettünk részt, számos zalaegerszegi előddel megismerkedhettünk. A programonpedig ígértet kaptunk arra, hogy mind a tíz előadás írott formában is megjelenik a „Zalaegerszegi füzetek” következő számában.

 

Az előadók csoportképe a város dísztermében
 
 
Borítókép: Háry Gyula grafikája a keszthelyi Festetics-kastélyról
emlékezet, örökségvédelem, tárgy, technika
2021-07-09 07:00
emlékezet, gyűjtemény, múzeumandragógia, téma
2021-05-09 07:00
emlékezet, gyűjtemény, műhely
2021-02-14 11:00