EN facebook

Pilla a tokban kerekasztal

A rejtőzködő elbeszélő

2018-11-12 15:30

November 12-én kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik a Pilla a tokban sorozat.

 

Hogyan jelenik meg a szerző (a kurátor) a kiállítás elbeszélésében? Színre lép vagy elrejtőzik a leíró tudományosság látszata vagy a múzeum autoritása mögött? A társadalomtudományokban lezajlott kritikai fordulat a szerző, alkotó, elbeszélő szerepének reflexiójához vezetett. Eszerint a történész, az antropológus vagy az irodalmár munkája során tudatosítja az objektív, tudományos megfigyelés jelenkori társadalmi beágyazottságát, és reflektál saját pozíciójára és beszédmódjára, ahogy az alkotó és az alkotás pillanatának környezeti hálójára is.

 

Amikor a szerző, a rendező, az író, a művész megválasztja elbeszélésének módját, keresi saját helyét, önmagát pozícionálja képzelt közönsége előtt.

 

A beszélgetés résztvevőit arra kérjük, boncolgassuk együtt a szerző és a befogadó kapcsolatát a nagy mértékben vizuális eszközökkel dolgozó elbeszélő műfajok – színház, képzőművészet, kiállítás – befogadása során.​

 

A beszélgetésre meghívást kapott Boka László (irodalomtörténész, az OSZK tudományos igazgatója), Hermann Veronika (irodalomtörténész, egyetemi adjunktus),  Róka Enikő (művészettörténész, múzeumigazgató).

 

A beszélgetést Varga Benedek, a MNM főigazgatója vezeti.

 

Időpontja: 2018. november 13. kedd, 11h

 

Helyszíne: MNM Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár és Levéltár, H-1023 Budapest II., Török utca 12.

muzeológia, műhely
2018-09-25 13:00
muzeológia, múzeum, programajánló
2018-11-05 09:00