EN facebook

Több mint hatvan helyszínen ünneplik szombaton az Emlékhelyek napját

2019-05-10 20:30

Több mint hatvan helyszínen ünneplik országszerte tematikus sétákkal, koncertekkel, buszos és kerékpáros túrákkal, múltidéző bemutatókkal és szabadtéri programokkal szombaton az Emlékhelyek napját.

 

Az országos rendezvényt idén negyedik alkalommal szervezik meg 63 helyszínen azzal a céllal, hogy a változatos programok révén a magyarországi emlékhelyek bekerüljenek a köztudatba és mindenki megismerkedjen a magyar történelem sorsfordító helyszíneivel, történéseivel - olvasható az eseménysorozatot létrehozó és koordináló Nemzeti Örökség Intézetének közleményében. A megnyitót idén Esztergomban tartják, ahol mások mellett Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter és Mohos Gábor, esztergom-budapesti segédpüspök mond beszédet.

 

Budapesten az Országházban és környékén vezetett sétákkal és térzenével várják az érdeklődőket, a Corvin közben Arany János emléke előtt tisztelegnek, a Dohány utcai Hősök templomában és a Hősök sírkertjében, valamint a Kálvin téri református templomban és a Ráday Gyűjteményben vezetett sétákon lehet részt venni, a Hősök terén a Szépművészeti Múzeum várja a megújult Román csarnokkal az érdeklődőket, a Ludovika Akadémián pedig épületlátogatással és Ludovika fesztivállal készülnek.  A Magyar Nemzeti Múzeumban az ünnep alkalmából átadják a felújított múzeumkertet és korabeli öltözékben fogadják a látogatókat, a Magyar Tudományos Akadémián művészettörténészek által vezetett sétával készülnek, a Műegyetemen 1956. eseményeire emlékeznek korabeli levelek segítségével. A Várnegyed múzeumaiban és galériáiban, a Terror Házában és az Eötvös József Collegiumban az állandó kiállítások tekinthetők meg ingyenesen.


A Fiumei úti sírkertben egész szombaton vezetett, tematikus sétákat tartanak, de lesz biciklis és buszos túra, éjszaka pedig rendhagyó zseblámpás séta a Proscenion Drámaszínpad közreműködésével. Az eseménysorozatot a helyszínen Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar koncertje zárja az Árkádsornál felállított színpadon. 
Az Új Köztemető Nemzeti Gyászparkjában Akiket feledésre ítéltek címmel tartanak sétát.
A Salgótarjáni utcai zsidó temetőben a vallási hagyományoknak megfelelően vasárnap lesznek séták, amelyek a temető történetét mutatják be.


Abasáron gasztronómiai és kulturális programokkal, a debreceni Református Nagytemplomban orgonakoncerttel és családi játékkal, Drégely váránál kerékpáros túrával, az Egri várban többek közt hét próbával és várműhellyel, Esztergomban múltidéző tárlatvezetésekkel készülnek.
A gödöllői Grassalkovich-kastélyban padlástúrával és filmvetítésekkel, Győrben több helyszínen zajló vezetésekkel és programokkal várják a közönséget, a Gyulai várban pedig solymászbemutatóval, jelmezes tárlatvezetésekkel és működő kovácsműhellyel elevenítik fel a vár középkori hangulatát.

 
 A keszthelyi Festetics-kastélyban a koncertek mellett barokk dáma- és úri lovas bemutató, a Diósgyőri várban lovagi torna lesz, Mohácson szakvezetésekkel készülnek, Mosonmagyaróváron szabadtéri előadások és kiállítások lesznek, a muhi csata emlékművénél pedig csoportos párviadalokat és megelevenedő csataképeket láthatnak az érdeklődők.
Ópusztaszeren mára részben, vagy teljesen eltűnt tevékenységeket próbálhatnak ki korhű ruhába öltözött munkatársak segítségével a látogatók, Pápán nyomozós játék, Salgótarjánban történelmi kirakós várja a közönséget, a Sárvári Várban pedig máskor nem látható helyiségek nyílnak meg az érdeklődők előtt. A sátoraljaújhelyi Kazinczy Emlékcsarnokban játékos nyelvi feladatokkal készülnek, Székesfehérváron régizenei együttes koncertjével és hangszersimogatóval, Szigetváron viselet- és fegyverbemutatóval, filmvetítésekkel, Tatabányán és Vácon pedig egész napos programkavalkáddal ünneplik az Emlékhelyek napját.

 

Részletes programok az www.emlekhelyeknapja.hu oldalon!

 

látogató, múzeumpedagógia, programajánló
2019-05-10 15:00