EN facebook

2020-as hírmozaik - Kiállítások

SZEMLE

2021-01-08 17:00

A 2020-as hírmozaik című sorozatunkban igyekszünk képet adni az elmúlt év kiemelkedőnek, meghatározónak számító múzeumi történéseiről, sikereiről. Miután a beruházásokról ejtettünk szót, most a kiállításokon a sor. Olyan kiállításokat idézünk fel, amelyeket az MMO oldalán is részletesen bemutathattunk szerzőinknek köszönhetően!

 

2020. január 22-én nyílt meg az ország első protokoll- és diplomáciatörténeti időszaki kiállítása ”Protokoll és diplomácia” címmel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, melyről a későbbiekben egy részletes, személyes beszámolót közölhettünk.

 

Időrendben haladva, az év elejéről elevenítsük fel továbbá a Ferenczy Múzeumi Centrum által rendezett Teremtés - Ferenczy Noémi művészete című időszaki életmű-kiállítást.

 

Nem hagyhatjuk megemlítetlenül a szintén februárban a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílt példaértékű, egyedi Közös Időnk '89-90 című közösségi kiállítás. A tárlat közösségi gyűjteményezésen alapul és egy olyan időszakot dolgoz fel, melynek emléke még sokakban él. Sajnos azonban személyesen alig pár hétig volt látogatható, de alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez később - az MNM Esztergomi Vármúzeumának a nagytermében újrarendezve - virtuális kiállítás formájában tekinthettük meg.

 

 

Tavasszal hírt adhattunk a Csornai Múzeum megújult állandó kiállításáról. A néprajzi, történeti, helytörténeti és régészeti gyűjteményekkel rendelkező csornai intézmény térségének gyöngyszeme; múzeumpedagógiai tevekenysége is jelentős. Kiemelendő, hogy március közepén bekövetkezett változásokra ez a kis intézmény milyen gyors választ adott.

 

Ettől az időponttól kezdve a járványhelyzet következtében egy sajátos, korlátozásokkal teli időszak vette kezdetét, mely a kiállításokon is éreztette hatását. Szabadtéri kiállításra, kirakatban berendezett kiállításrakerítésre installált kiállításra is láttunk példát.

 


Előtérbe kerültek a virtuális kiállítások, digitális tartalmak és az online bejárható kiállítások. Ez utóbbi kategóriába tartozik például a Magyar Földrajzi Múzeum otthununk kényelméből felfedezhető épülete vagy a Duna Múzeum 2020-ban AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA címmel kitüntetett Vízeum című új állandó kiállítása.

 

A nyári időszak fellélegzést hozott a múzeumoknak is. Az újranyitások lehetővé tették újabb személyesen látogatható kiállítások megnyitását. Néhányat idézzünk fel ezek közül is:

 

Új állandó kiállítással gazdagodott a pápai Kékfestő Múzeum.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Kiégő izzók vizuális csapat együttműködéséből létrejöhetett a múzeum Édes Anna / Kosztolányi Trianon 100 című, a Trianon emlékévhez kapcsolódó kiállítása.

 

A megújult Tihanyi Bencés Apátságban interaktív elemeket és digitális technológiát is involváló kiállítás nyílt Lélek a vizek felett. Múlt és jelen találkozása a Tihanyi Apátságban címmel.

 

 

Év végére sajnos ismért az online térbe kényszerültek múzeumaink, de ekkor már bevált eszköztárral vehették az akadályokat. Ékes példája ennek többek között a BTM Vármúzeumának virtuálisan megtekinthető régészeti kiállítása.

 

 

Az MMO honlapján a kiállítás címke alatt találhatunk még hasonló híreket!

 

 

Borítókép forrása: "Új időszaki minitárlattal gazdagodott a Déri Múzeum"

divat, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, múzeum
2020-10-27 17:00
helytörténet, kiállítás, múzeum, múzeumtörténet
2020-10-28 14:00
kiállítás, külföld, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2020-12-05 14:00