EN facebook

2022 friss európai múzeumai

TÉMA

2022-05-30 07:00

Az idei évben is sok új múzeummal bővül az európai kulturális élet, a magyar Liget Budapest Projekt épületein túl több külföldi intézetbe is érdemes lesz ellátogatni a kontinensen. Modern, új épületbe költözik az oslói Nasjonalmuseet és múzeumi negyedet adnak át Lausanne-ban, teljesen új intézetként nyílik meg az East End Women’s Museum Londonban és a párizsi Maison Gainsbourg, valamint több felújításon átesett épület lesz újra látogatható: The Burrell Collection Glasgow-ban, Musée de Cluny Párizsban és a koppenhágai Design Museum. Bár minden múzeumi építkezésnél mások voltak a lehetőségek és az igények, általánosságban jellemző, hogy a műtárgyak és épületek megóvása, biztonsága mellett mindenhol fontos szempont volt a látogatóbarát kialakítás, a mindenki számára elérhető és befogadható kiállítások biztosítása, jelentsen ez akadálymentes tereket vagy éppen jelnyelven is közvetített tárlatokat.

 

 

Nasjonalmuseet – Oslo, Norvégia

 

Június 11-én Oslo központjában az északi országok legnagyobb múzeuma nyílik meg. Az új épület hatalmas, 54 600 nm-es területen kétszer annyi, összesen 6500 műtárgy kiállítására lesz alkalmas, mint korábban. A 100 000 darabos gyűjtemény – ami az antiktól a kortárs művészetekig minden korszakot felölel, tartalmaz festményeket, szobrokat, rajzokat, iparművészeti, design darabokat, építészeti modellek és installációkat – gondos dokumentációt és konzerválást követően költözik be az új épületbe. A múzeum ékköve a 2400 nm-es Fény terem lesz, falba épített 9000 tompított LED lámpája időszaki kiállításokat szolgál majd. A terem ketté vagy három részre is osztható, teljesen besötétíthető, a kiállításrendezők igényei szerint. Az épület első kiállítása, I Call It Art 150 kortárs norvég művész munkáját mutatja be a Fény teremben, és azt vizsgálja, mit nevezühetünk ma művészetnek.A munkák egy nyílt pályázat során kerültek kiválasztásra és festmények, installációk, video munkák is kiállításra kerülnek.

 

 

Plateforme 10 – Lausanne, Svájc

 

2022 júniusában költözik közös épületbe a Musée de l’Elysée (Kantoni Fotográfiai Múzeum) és a mudac (Kortárs Design és Iparművészeti Múzeum).  A Lausanne-ban épülő új múzeumi negyed, a Plateforme 10 - aminek része lesz az imént említett új épület -  harmadik tagintézménye, az MCBA (Kantoni Szépművészeti Múzeum) már 2019 októbere óta itt fogadja látogatóit. 

 

A Musée de l’Elysée 1985-ös alapítása óta az egyik vezető fotográfiai múzeummá vált és több, mint 1 200 000 darabos gyűjteménnyel rendelkezik. Őriz emlékeket a fotográfia kezdeti, 1840-es éveitől egészen a kortárs munkákig. Az új, 3800 nm-es épületben helyt kapnak az időszaki kiállítások, egy ingyenes, a gyűjteményt bemutató tárlat és a LabElysée, ahol digitális kísérletezéseket folytatnak majd. 

 

Az 1967-től gyökerekkel rendelkező mudac Svájc francia nyelvű részének egyetlen design és iparművészeti múzeuma. Gyűjteményének legkiemelkedőbb darabjai a kortárs üvegunkák, amelyek állandó kiállításon lesznek láthatók, míg az ékszerek, kerámiák, design munkák és printek időszaki tárlatok során. A múzeumnak jelenleg helyet biztosító 17. századi épület határok közé szorítja a kiállításokat mind biztonsági, logisztikai és látogatói élmény szempontjából, ezért fontosak az új épület adta lehetőségek.

 

Az új, közös épületen falba vájt horizontális rés a válaszvonal a felső szinten elhelyezkedő mudac és a lábazati részen található Musée de l’Elysée között. Az új kiállítóterek rugalmasan berendezhetők és variálhatók lesznek az adott szükségletek szerint, céljuk pedig a kritikus diskurzus beindítása és általában a társadalmi fejlődés szolgálata. 

 

Musée de l’Elysée és a mudac épülete © Matthieu Gafsou

 

 

East End Women’s Museum – London, Egyesült Királyság

 

A szervezetet 2015-ben alapította Sarra Huws egy régi barátjával, Sarah Jacksonnal azzal a céllal, hogy pop-up kiállításokon és eseményeken mutassák be a nők fontos szociológiai, politikai és kulturális szerepét a helyi történelemben, amelyben méltatlanul alulértékelik múltbéli jelentőségüket. 2018-ban kapott a szervezet támogatásokat arra, hogy állandó épületbe költözhessenek és múzeumot hozhassanak létre London északi részén, Barking városközpontjában. A tökéletes múzeum megszervezéséhez 2019-ben 1700 ember véleményére épülő kutatást végeztek, ami az emberek igényeitől a múzeum nevén át a jegyárakig minden fontos kérdésre kiterjedt. Az eredmények azt mutatták, hogy inkább a hétköznapi emberek története iránt nagyobb az érdeklődés, szemben a hírességekével és a fiatalokat különösen érdekli a diverzitás és az esélyegyenlőség témái. A járvány miatt a múzeum megvalósítása csúszott, így várhatóan csak 2022-ben nyitja meg kapuit.

 

 

Maison Gainsbourg – Párizs, Franciaország

 

Serge Gainsbourg, a híres francia zeneszerző, énekes, színész tiszteletére nyíló múzeum két épületből áll majd: Gainsbourg egykori otthonából, ahol intim bepillantást nyerhet a látogató a művész életébe egy 30 perces audio vezetés során és az utcában található másik épületből, ahol életét, karrierjét és sosem látott munkáit kronológikus sorban dolgozza fel az állandó kiállítás. A múzeum részeként, programjainak helyszíneként működik majd egy zongora bár is, amit Gainsbourg kezdeti, zongoristaként töltött évei inspiráltak. Élő koncerteket, mozivetítéseket, konferenciákat terveznek itt megvalósítani. 

 

 

Design Museum Denmark restaurációs munkái © Nikolina Olsen-Rule

 

 

Design Museum Denmark – Koppenhága, Dánia

 

A Design Múzeumot 1890-ben alapította és célja a kvalitásos design ismertetése, a gyári dolgozók inspirációja és a vevők kritikus, érték orientált szemléletre való buzdítása volt. A múzeum rokokó épülete 1752-57 között épült és kezdetben kórházként működött. Az 1920-as években nagy felújításokat végeztek rajta, hogy 1926-ban befogadhassa a Design Múzeumot. A történelmi értékű épület szükséges újabb felújítását 2020-ban kezdték meg, ami a fűtésrendszer lecserélését, a kiállítóterek újragondolását és a homlokzat mészkő díszítésének tisztítását jelentette. Az épület várhatóan júniusra készül el és várja látogatóit.

 

 

The Burrell Collection – Glasgow, Egyesült Királyság

 

2022. március 29-én nyitott ki a 2016-ban kezdődő felújítása óta újra a Sir William Burrell (1861–1958) személyes műgyűjteményének helyet adó glasgowi múzeum. A gyűjtemény főként késő gótikus és kora reneszánsz emlékekből, gobelinekből, ólomüvegből és 20. századi francia festményekből áll, tartalmaz többek közt húsz Edgar Degas alkotást. A kiállítótér az átalakításoknak hála már mindhárom szintre kiterjed és 35%-kal bővült, így eddig nem láthatott gyűjteményi darabok is megtekinthetők lesznek. A múzeum modernizálásának részeként 225 új digitális, interaktív vagy hibrid kijelző került kihelyezésre. Egy lég-és vízzáró épület létrehozása volt a cél, amit új tetővel, üvegekkel és burkolással, illetve az elektromos és fűtő berendezések környezetbarát megoldásaival értek el. A felújítást megelőzően a múzeum közel 10 000 embert kérdezett meg, milyen a számukra ideális látogatói élmény és mi az oka annak, ha valaki úgy dönt, nem látogat el a kiállításokra. A kutatás eredménye minden fontos újítást, így az épületet, a külső tereket, a tervezett programokat, de még a mellékhelyiségek kialakítását is befolyásolta.

 

 

Musée de Cluny – Párizs, Franciaország

 

A 20 hónapos teljes zárva tartást követően újranyit a Cluny Múzeum 2022. május 12-én Párizsban. Franciaország egyetlen középkorral foglalkozó nemzeti múzeumának 2015 óta tartó, 13 millió eurós átalakításai a végső fázishoz értek és 2022-ben lezárulnak. A cél az épületek – különösen a római fürdő és a gótikus kápolna – helyreállítása és állagmegóvása, a fizikai akadálymentesítés, az olyan közösségi terek, mint könyv és szuvenír bolt, jegyiroda, ruhatár, oktatási terek kialakítása és megnövelése, emellett a zavaros látogatói útvonal átszervezése volt.

 

 

A koronavírus járvány miatt otthon, virtuális kiállításokkal töltött időszak után ezek a modern, látogatóbarát múzeumok csalogatnak a személyes élményekre és találkozásokra. Szükségesek és várakozásokkal telik az új fizikai közösségi helyszínek, amelyek színesítik az eddig is széles múzeumi felhozatalt. A sorozat következő részeiben összegyűjtjük a többi kontinens 2022-ben nyíló múzeumait, amelyeket érdemes meglátogatni, de legalábbis online figyelemmel kísérni biztosan. 

 

múzeumtörténet, téma
2022-04-19 17:00
képzőművészet, kiállítás, múzeum, programajánló
2022-05-04 07:00