EN facebook

25 pályázó az Esterházy Art Award második fordulójában

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2019-07-13 18:00

Az Esterházy Art Award független szakmai zsűrije 25 művészt jelölt a díjra. A hatodik alkalommal meghirdetett pályázatra 260 művész jelentkezett, az idén először lehetőség volt a festészettel operáló nagyobb térinstallációs munkákkal vagy még csak papíron létező terveikkel is pályázni, amelyeket azonban a jelölés esetén meg kell valósítani. A díjra jelölt művészek válogatott műveiből kiállítás nyílik a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, amelyet 2019. december 13-tól 2020. február 2-ig láthatnak az érdeklődők.

Idén hatodik alkalommal osztják ki a díjat, a művészek június 10-ig pályázhatta
k festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal www.esterhazy.at/dij internetes portálon. A második fordulóba továbbjutó művészeket június 30-án választotta ki a független, nemzetközi szakmai zsűri. Arról, hogy idén kik kapják meg a díjat, december 8-án születik döntés, az eredményt december 12-én, ünnepélyes díjátadón hirdetik ki.
 
A beküldött pályázatokból a független, nemzetközi szakmai zsűri 25 pályázót jelölt a díjra. Short List 2019 – Esterházy Art Award Magyarország címmel 2019. december 13-tól a zsűri által beválasztott pályaművekből kiállítás nyílik a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.
 
A jelöltek:
Albert Ádám, Batykó Róbert, Ember Sári, Felsmann István, Fridvalszki Márk, Gosztola Kitti, Győri Éva Andrea, Halász Dániel, HeyWeSeeAskShowandDie (Horváth Csaba Árpád és Sipos Eszter) Kalocsai Dorottya, Kiss Adrian, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Mátyási Péter, Molnár Judit Lilla, Molnár Zsolt, Nagy Barbara, Nemes Márton, Puklus Péter, Süttő Anikó, Szabó Ottó, Szalay Péter, Szinyova Gergely, Tranker Kata, Ulbert Ádám.
 
A 2009-ben megalapított Esterházy Art Award célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar festőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri.
 
 
 
A korábbi győztesek – Horváth Dániel, Siegmund Ákos, a Borsos Lőrinc Brand (2009), Király András, Szabó Ábel, Karácsonyi László Attila (2011), Csató József, Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia (2013), Makai Mira Dalma, Kaszás Tamás, Tibor Zsolt (2015), Keresztes Zsófi, Ezer Ákos és Nagy Imre (2017)  – alkotói munkásságát az alapítvány továbbra is figyelemmel kíséri.
 
Zsűritagok:
 
Sandro Droschl, a gráci Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója
Dr. Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója,
Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung vezérigazgatója,
Rieder Gábor, az ArtKartell főszerkesztője, a Gallery Weekend művészeti vezetője,
Szegedy-Maszák Zsuzsanna, művészettörténész, kurátor, a BTM Budapest-Galéria vezetője,
Vitus Weh, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója,
Luisa Ziaja, a bécsi 21er Haus kurátora.