EN facebook

3!3!3 a Kiscelli Múzeumban. Július 3-án, 3 hónap után, 3 időszaki kiállítás

ÚJRANYITÁS

2020-07-03 16:00

A Budapest újkori és jelenkori történetét feldolgozó Kiscelli Múzeum 2020. július 3-án három időszaki kiállítással nyitja újra kapuit.

A nagysikerű Ragyogj! - Divat és csillogás tárlat a kialakult vírushelyzet miatt állva maradt a bezárt múzeum templomterében, így a látogatók szeptember elejéig megnézhetik a csillogás divattörténetét feldolgozó kiállítást.

 

A Kiscelli Múzeum gyűjtésbe kezdett, hogy a Covid-19 krízis emlékezetes, fővároshoz kapcsolódó emlékeit megőrizze.
A Ragyogj! Divat és csillogás kiállítás is kiegészült divattervezők által készített szájmaszkokkal, de múzeológusaink továbbra is várják plakátok, falragaszok, távolságot jelző matricák és minden egyéb a karanténhoz kapcsolódó tárgyat a budapestiektől.

 

Április óta a múzeum falán lógnak, de csak júliustól láthatóak a Budapest Fotófesztivál Testkép – Akt a kortárs magyar fotográfiában című kiállításnak képei, emellett Vincze Ottó: Vigyázz! Nagyfeszültség térinstallációja is újra látható a múzeum belső udvarán. Továbbá a múzeum állandó kiállításai, valamint a gyönyörű kastélyépület is újra bejárható.

 


A múzeum bár nem volt látogatható, a Kiscelliben nem állt meg az élet a vírushelyzet alatt sem, több online sorozatot is indítottak kollégáink. Ilyen volt a fotógyűjteményből a Budapest megvár sorozat, az építészeti gyűjtemény Virtuális leletmentés és Építészeti tervek, élőben sorozatai, a 100 év divattörténete a textilgyűjteményből. A Segítünk az oktatásban és a Menedék otthon sorozatok a Fővárosi Képtár gyűjteményéből válogattak. Természetesen gyűjteményeink is továbbb bővültek ebben az időszakban, ezt az online gyarapodási naplóban követhettük. Műhelysztorik sorozatunkban pedig munkatársaink mindennapjaiba engedtünk betekintést. A Vasárnapi Barangoló című múzeumpedagógiai sorozat is az internetre költözött.

 

A Kiscelli Múzeum újra várja a látogatókat 2020. július 3-tól.

 

 

Csillogós ruhák, csillogós maszkokkal

 

 

Az öltözködés az emberi kommunikáció legrégibb eszköze, napjainkban a legláthatóbb “ruhadarabunk” a maszkunk. Ezért egészült ki a Kiscelli Múzeum Ragyogj! című divatörténeti kiállítása csillogós, divatos maszkokkal.

A nagysikerű kiállítást - amit nemrég az év kiállítása szűkített listájára is beválogatott a zsűri - áprilisig tervezték a szervezők, de a Covid járvány “megmentette”: a Kiscelli Múzeumban nem volt más esemény, így a kiállítás állva maradhatott és szeptemberig újra látogatható. A tárlat kurátora, a múzeum textilgyűjteményének vezetője, Szatmári Judit, csillogós és a tárlathoz illeszkedő egészségügyi maszkokkal egészítette ki a kiállítást. Volt olyan tervező, aki a már kiállított flitteres estélyihez tervezett covid-biztos kiegészítőt. Emellett a múzeum saját maszkot is készített.

A kiállítás körüljárja, hogyan fejlődött a csillogás divatja a 18. századtól napjainkig, egyúttal bemutatja azt is, hogy az ember öltözködését mennyiben befolyásolja a reprezentáció, a státusz, és mennyiben az egyéni döntés. Ami csillog, az pedig biztosan magára vonzza a tekinteteket. Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszálya, Medveczky Ilona fellépőruhája vagy a USE designer darabjai mind csillognak és mind mást szimbolizálnak a Kiscelli Múzeum Ragyogj! - Divat és csillogás című kiállításán a múzeum lenyűgöző Templomterében.

 

Hogyan függött össze a flitterek, gyöngyök megjelenése az estélyiken a gázlámpa vagy az elektromosság megjelenésével? Milyen ruhák mutattak jól gyertyafényes bálokon, és melyek a diszkógömb mellett? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a kiállításban.

 

A kiállítás gerincét a Kiscelli Múzeum textilgyűjteménye adja, ami a klasszikus darabok mellett büszkélkedhet sok kivételes kortárs darabbal is. A kiállításon az egyes témákhoz ezekből is válogatott a kurátor, így látható lesz Abodi, Artista, Camou, Je suis belle, Konsánszky Dóra, Tóth Bori vagy USE Unused ruha is. Akit a divat, a társadalom változása, vagy a fényűzés érdekel, még szeptember elejéig megtekintheti a Ragyogj! - Divat és csillogás című kiállítást a Kiscelli Múzeumban.

 

 

 

Borítókép: artnews.hu

 

Az év kiállítása, díj, gyűjtemény, látogató, Pulszky Társaság
2020-06-25 07:00
kiállítás, könyvbemutató, programajánló
2020-01-29 18:00
divat, kiállítás, téma
2019-11-07 16:00