EN facebook

"Jó lesz még valamire" – Takarékos módi címmel nyílik új néprajzi kiállítás Szentendrén

KIÁLLÍTÁS

2024-06-17 19:00

 

Újrahasznosítás egykor és most – Elődeink nemzedékeken át öröklődött mentalitása, a paraszti kultúra jellemző sajátossága volt a takarékos életmód, a tárgyak megbecsülése, használhatóságának meghosszabbítása és az újra felhasználás. A szentendrei Ferenczy Múzeum új kiállítása e takarékos szemléletmód aktualitását kívánja hangsúlyozni: a paraszti kultúra példáira alapozva kilenc témakörben vezet el napjaink pozitív gyakorlatáig.

                                   
A természettel együtt élő parasztember ésszerűen használta fel, amit a természet felkínált. Háztartásában nem volt szemét, a szerves hulladék visszajutott a természet körforgásába, minden mást eltettek majdani felhasználásra, mert „jó lesz még valamire”.

 

A táplálkozás terén jellemző volt a ciklikusság, az alapvető élelem éves beosztása, a takarékos eljárások. Az egykori ételrecepteket is újra felfedezhetik a kiállítás látogatói.

 

Az öltözködést az ünnepi- és köznapi öltözködési rend, a ruházat megóvása jellemezte. A megkopott darabokat módosult funkcióban viselték, ameddig lehetett. Ha elszakadt, kilyukadt, elromlott valami, igyekeztek megjavítani. A használati eszközök, textil-félék életének meghosszabbítására szolgáló javítási módok a mindennapi tevékenységhez tartoztak, a stoppolást, foltozást, varrást maguk, a talpalást, drótozást edényfoltozást specialisták végezték.

 

foltozott cipő

 

A háztartás régi, divatjamúlt vagy hibás tárgyait, ládát, edényfélét tovább használhatták más funkcióban is, de elsősorban az alapanyagok újrafelhasználása volt a jellemző. Rongyszőnyeg, parasztszoknyából varrt ruha, fadarabokból életre keltett eszközök, játékok tartoznak ide, a gépek, technikai eszközök elterjedésével pedig azok alkatrészei. Az újrafelhasználás témakörében nem hagyható figyelmen kívül a „mindenre jó” műanyag, ami elterjedésekor különlegességnek, hasznos anyagnak bizonyult a falusi portán.

 

fedőtartó

 

bögre csörgő

 

A takarékos szemléletet a fogyasztói társadalom értéktelenné, szükségtelenné degradálta, mára viszont létfontosságú, egyre inkább követendő minta. A kiállítás minden egységében helyet kapnak a jó gyakorlatok, napjaink pozitív példái. A kiállítás az érdeklődő felnőtteket aktívan bevonja a tárlat gyarapításába és megszólítja a gyerekeket is.

 

cigányváza

 

A Ferenczy Múzeumi Centrum anyagán túl megyei intézményektől, magánemberektől kölcsönzött tárgyak, valamint fényképek, filmek, tárgytörténetek, QR kódos információk színesítik a tárlatot.

 

 

Takarékos módi

Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.

 

Kurátor: Sz. Tóth Judit etnográfus, muzeológus

 

A kiállítás 2024. június 21. és október 6. között, csütörtöktől vasárnapig 10-18 óráig látogatható.

 

MEGNYITÓ

2024. június 20. csütörtök, 18:00 

 

 

A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

 

JÚNIUS 22. SZOMBAT

SZENTENDREI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

20:00–20:45 FÁBÓL VASKARIKA? 

Sz. Tóth Judit kurátor tárlatvezetése

19:00–22:00 JÁTÉKOK ÚJRAGONDOLVA

Gombfoci, papírgyöngy-készítés, fonaljáték és takarékos módi a konyhában, praktikákkal, receptekkel (felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt).

 

AUGUSZTUS 31. SZOMBAT

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva

Újra hasznos ötletek a divatban és a konyhában

Újra játszás – öltöztessünk madárijesztőt!

 

SZEPTEMBER 5. CSÜTÖRTÖK, 11:00

SZENIOR CSÜTÖRTÖK

Kurátori tárlatvezetés

 

SZEPTEMBER 15. VASÁRNAP, 10:00–12:00

CSALÁDI DÉLELŐTT

Kreatív alkotó délelőtt családoknak

 

SZEPTEMBER 28. SZOMBAT, 16:00

MÚZEUMI MESÉK

Önismereti foglalkozás NAGY LUCA meseterapeutával 18+

 

OKTÓBER 5. SZOMBAT, 16:00

FINISSZÁZS

 

 

Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

gyűjtemény, #muzeumokajovoert, műhely, néprajz, tárgy, téma, természet
2024-02-22 07:00
muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, téma
2023-12-05 07:00
látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló, téma
2024-06-16 07:00