EN facebook

A 14. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával zárul a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja

TÉMA

Frissek, fiatalok! címmel rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási Módszertani Központ az idén új helyre költözött Néprajzi Múzeummal társszervezésben a 2022. évi országos rendezvénysorozatot lezáró konferenciát. Az Ifjúság Európai Évére is reflektáló, közel 100 múzeumi szakember részvételével zajló rendezvényen a hazai muzeális intézmények ifjúsági korcsoportnak szóló és a társadalmi fenntarthatóságot támogató kezdeményezései állnak a középpontban.

 

Az idei szakmai konferencia célja áttekinteni, hogy a muzeális intézmények miként kapcsolódnak az ifjúsági korcsoporthoz, illetve a velük kiemelten foglalkozó szervezetekhez, kezdeményezésekhez, trendekhez. A két nap alatt plenáris előadások és múzeumi jó gyakorlatok sokasága szemlélteti, hogy milyen példaértékű együttműködéseket sikerült megvalósítaniuk.


A konferencia témaválasztásában illeszkedik a 2022-ben Ezt mind fenntartjuk! mottóval szervezett Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat gondolatiságához és ezévi kiemelt tematikájához is. A 16 + Több, mint múzeum című kiemelt tematika ugyanis arra világít rá, hogy a múzeumok miként képesek kreatívan közreadni az általuk őrzött kincseket és tudást a fiataloknak, bevonva őket a múzeumi fenntarthatóság átgondolásába. A fesztivál során közel félszáz múzeumi programmal kapcsolódtak idén a hazai muzeális intézményeink ehhez a tematikához és korcsoporthoz.


A rendezvény nyitónapján az eseménynek otthont adó Néprajzi Múzeum képviseletében dr. Kemecsi Lajos főigazgató, majd a rendezvényt évről évre megszervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, dr. Cseri Miklós köszöntötték a szakmai közönséget. Köszöntőbeszédet mondott Dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője is.

 


A Nemzeti Ifjúsági Tanács elnökségi tagja, Simon Ádám A fiatalok és a múzeumok című nyitóelőadásában az Ifjúság Európai Éve magyarországi vonatkozásaira is kitérve mutatta beaz eddigi eredményeket.


Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese Fiatalok a fiatalokért – generációk együtt a múzeumi tudás- és élményátadásért című plenáris előadásábanbemutatta, hogy milyen sokszínűen jelenik meg az ifjúsági korcsoport a MOKK tevékenységeiben és a Múzeumok Őszi Fesztiválján.


Éliás István, a Néprajzi Múzeum Ismeretközvetítési Főosztályának főosztályvezetője az eseménynek otthont adó újszerű, interaktív közösségi múzeumi tér, a Méta tér valamint a megújult Néprajzi Múzeumáltal felkínált ismeretközvetítési lehetőségeket tekintette át előadásában.


Dr. German Kinga, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) docense és Földváry Piroska, a Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Tér intézményvezetője közös előadásában a MOME hallgatóit és a Mozgásjavító EGYMI fiataljait egyaránt bevonó Ösvényeinken: Veled című projektet mutatta be. A mozgáskorlátozottakra fókuszáló projekt keretében Ösvényeinken: Veled címmel jött létre kiállítás a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében, és a két intézményt a Ligetben összekötő meseösvényen valósult meg. A tárlat egy féléves munka eredményeként a szóban forgó intézmények és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem összefogásával, továbbá a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával jöhetett létre.


Az első konferencianap délutáni részébena MIKSZ (Múzeumi Iskolai Közösségi Szolgálat) vitafórum keretében szó esik a társadalmi fenntarthatóság és múzeumpedagógia metszéspontjairól, különös tekintettel a múzeumi környezetben teljesíthető iskolai közösségi szolgálatra. A szakértők a közönség bevonásával azt járják körül, hogy mennyiben tekinthető a múzeumi iskolai közösségi szolgálat köznevelési feladat ellátásának, a diákok társadalmi munkájának vagy éppen a hátránykompenzáció egyik eszközének, miként használható a fiatal felnőttek körében a múzeum társadalmi bázisának növelésére.


Az első napot érdekes, helyszínspecifikus múzeumpedagógiai bemutató programok zárják a Néprajzi Múzeumban és a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult Millennium Házában, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ idén tavasszal megnyílt új kiállítóhelyén, a Walter Rózsi-villában.


A konferencia második napján, 2022. november 8-ánmuzeális és felsőoktatási intézmények közös projektjeit bemutató plenáris előadások után két párhuzamosan futó szekcióban a MOKK által kiadott nyílt felhívásra beérkezett múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat ismerhetik meg a résztvevők.

 

 

A konferencia részletes programja itt olvasható

gyűjtemény, látogató, Múzeumok Őszi Fesztiválja, programajánló, téma, természet
2022-10-30 07:00
díj, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely, programajánló, téma
2022-10-04 15:30
díj, helytörténet, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely, téma
2022-10-10 15:00