EN facebook

A 2020-as Műemlékvédelmi Világnap az online térben

ELISMERÉS

2020-05-20 07:00

2020. április 18-án, a Műemlékvédelmi Világnapon az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) MNB tekintettel a jelenlegi helyzetre virtuliális konferenciát tartott Újragondolt műemlékvédelem címmel, mely egy online videó formájában vált elérhetővé az érdeklődők számára. A program első felében, a megváltozott műemlékvédelemről szóló előadások előtt ismertette idei díjazottjait a magyarországi bizottság.

 

Az ICOMOS MNB környezetvédelemmel, műemlékvédelemmel, környezetünk értékeinek védelmével és megőrzésével foglalkozik - ahogy az megújult honlapjukról is kiderül. A nemzetközi ICOMOS műemlékvédelmi szervezet 1983-ban tett javaslatot arra, hogy az UNESCO évente egy napot a műemlékvédelemnek, annak népszerűsítésének szenteljen, így 1984-től április 18-án ünnepeljük a Műemlékvédelem Világnapját. Ettől az évtől kezdve ez a műemlékvédelemben dolgozók számára egy kiemelt, ünnepi esemény, annak érdekében, hogy felhívják a társadalom és a világ figyelmét értékenink védelmének fontosságára. Ezekkel a gondolatokkal vezette be az online eseményt Nagy Gergely, az ICOMOS MNB elnöke.

 

 

A Világnap alkamából az ICOMOS MNB három külözböző díjat oszt ki: az ICOMOS-díjat, a Példaadó Műemlékgondozásért díjat és a Citrom-díjat, ez utóbbit nem minden évben.

 

Az ICOMOS-díj az elmúlt időszak legjelesebb helyreállításait hivatott elismerni, bemutatni és példának állítani a jövő helyreállítói számára, illetve olyan utakat mutatni, amelyek a műemlékvédelem szempontjából újszerűek és példaértékűek.

 

Az épületek felújítása csak kis százalékban járul hozzá a műemléki örökség megmentéséhez. Nagyon fontos, hogy hogyan tudjuk azt megóvni, közkinccsé tenni, megismertetni azt a kultúrát, amit az adott érték képvisel. Az iyen jellegű törevések kitüntetését szolgálja a Példaadó Műemlékgondozásért díj.

 

A Citrom-díj olyan jelenségekre kívánja felhjívni a figyelmet, amelyek hosszú távon károsak lehetnek műemlékvédelmi értékeink megőrzése szempontjából.

 

Idén három ICOMOS-díjat, három Példaadó Műemlékgondozásért díjat és egy Citrom-díjat ítélt oda az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága.


ICOMOS-díjjal ismerték el a gödöllői Grassalkovich-uradalomhoz tartozó, barokk eredetű, erősen leromlott állagú Várkapitányi lak külső és belső felújítását, annak az épülethez illő közösségi hasznosítását.

 

Szintén ICOMOS-díjat ítéltek oda a fővárosi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállításáért, az épület példaértékű restaurálásáért, centrális terének kulturális hasznosításáért.

 

A harmadik ICOMOS-díjat a budapesti Stefánia út 20. alatti volt Ligeti-műteremház helyreállításáért adták, amelyet az egyedi történeti terek példa értékű hasznosításával, az új építészeti elemek és a történeti építészeti adottságok új funkciót is szolgáló összhangjával indokoltak.

 

A Példamutató Műemlékgondozásért díjjal ismerték el a tíz éve folyamatosan megszervezett Budapest100 építészeti-kulturális fesztivált.

 

Szintén Példaadó Műemlékgondozásért díjat kapott a dabasi Fiatal Műemlékvédők Egyesülete, akik a helyi műemlékvédelmi munka mellett helyreállított székházukban, a történeti bútorokkal berendezett Gombay-Dinyés-kúriában bemutatják a dabasi kúriák történetét, makettjeit.

 

A Példaadó Műemlékgondozásért díj harmadik kitüntetettje a Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete, akiknek céljuk hozzájárulni a műemléki értékek megismeréséhez, hiteles megőrzéséhez, valamint a korszerű kutatási és feltárási módszerek alkalmazását, fejlesztését és megismerését segítik.

 

Citrom-díjat pedig a budapesti, Mikszáth tér 2. alatti épület tetőtérbeépítése kapta. Az indoklás szerint a Palotanegyed helyi védelmet élvező épülete magastetőjének tíz évvel ezelőtt kialakított tetőablakai fölé síkban fekvő ablakok kerültek. Az ilyen tetőátépítések Bécsben is veszélybe sodorták a világörökségi helyszínt.

 

A díjak személyes átadását a koronavírus-járvány miatt későbbre halasztották.

 

 

További cikkek a témában:

epiteszforum.hu

baon.hu

 

Forrás: octogon.hu

emlékezet, helytörténet, látogató, téma
2019-01-11 16:00