EN facebook

A 2021-es Pulszky Ferenc-díj kitüntetettje: W. Müller Judit

ELISMERÉS

2021-09-24 18:00

A harmincadik születésnapját ünneplő Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület 2021. szeptember 16-ai közgyűlésén került sor a Társaság elismeréseinek átadására a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Idén - tekintettel a kerek évfordulóra - két Éri István-, két Pulszky Ferenc- és három Pulszky Károly-díj talált gazdára. PULSZKY30 sorozatunk következő fejezetében a hét díjazottal ismerkedünk meg, őket kérdeztük a Társasággal kapcsolatos élményeikről és szakmai tapasztalataikról.

2021-ben WALTERNÉ MÜLLER JUDIT történész főmuzeológus, a pécsi Janus Pannonius Múzeum volt igazgatóhelyettese Pulszky Ferenc-díjban részesült.

 

  

Mikor és miért lépett be a Társaságba? Mióta dolgozott már akkor a szakmában?

 

Nem vagyok aktív tagja még a Pulszky Társaságnak.


Melyik Pulszky-projekt segítette Önt leginkább szakmai munkájában?

 

Legjobban eddig a Múzeumandragógiai Tagozat programjai és projektjei segítették a munkámat.


Mit jelent az Ön számára ez az elismerés?

 

Minden elismerés inspirál és erőt ad. Így volt ez a 2004-ben elnyert Múzeumpedagógiai Nívódíjjal, 2014-ben a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési Kara Kiemelt Együttműködő Partnere elismeréssel, a 2017-ben kapott Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetéssel is. Egy szakmai elismerés mindig különös jelentőséggel bír, a nagy megtiszteltetésen túl tovább motívál a munkában.

 

Mit javasol a Társaság most belépő tagjainak?

 

Egy szakmai közösségben való részvétel szélesíti a látókörünket, segíti az eligazodást a folyton változó körülmények között, a szakmai tapasztalatok megosztása pedig új utakat, jó gyakorlatokat mutathatnak, ugyanakkor a közösségből meríthető erő és tapasztalat is pótolhatatlan lehet.

 

 

 

Walterné Müller Judit tizenöt év tanári munka után, 1998-ban került a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságához. Kezdetben titkárságvezető/kulturális menedzser beosztásban dolgozott. Az általa készített látogatószociológiai felmérés és marketing terv eredményeként kapta meg a pécsi múzeumaz elsők között a Múzeumpedagógiai Nívódíjat 2004-ben.

 

18 éven át volt igazgatóhelyettes, 2013-2016-ig megbízott igazgatóként dolgozott az intézményben. A fenntartói változások, valamint a pandémia idején, a jogállás változás közepette és vezetőváltások mozgalmas időszakában jelentős erőfeszítéseket tett az intézményiszervezet eredményes működéséért.

 

Bő másfél évtizedefoglalkozik a nemzeti kisebbségek, kiemelten a baranyai németek történeti-muzeológiai kutatásával. Fő témája a málenkij robot, eredményeit kiállítások, kiadványok és konferenciák, kutatás-módszertani kurzusok, ösztöndíjas utak és tapasztalatcserék formájában publikálta.  Részese volt a pécsi Várostörténeti Múzeum új állandó kiállításában az „Azok a negyvenes évek…” című egység elkészítésének, valamint társrendezője volt a nagy nemzetközi figyelmet is keltett „Parajmos” – Roma holokauszt című kiállításnak.

 

Társelnöke Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének, tagja volt Gulag-Gupvi Emlékbizottságnak, tagja a Gulag- Gupvi kutatók Nemzetközi Társaságának. Szakértőként dolgozott a Magyar Nemzeti Múzeum „A pokol bugyrai” című állandó kiállításának rendezésében is.

 

A Pulszky Ferenc-díjhoz szeretettel gratulálunk!

 

emlékezet, gyarapodás, iparművészet, tárgy, technika, történelem
2021-06-29 07:00
díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2021-09-21 16:00
emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-09-08 18:00