EN facebook

A Damjanich János Múzeumba kerül a T-Art Alapítvány gyűjteménye

GYARAPODÁS

2022-05-31 07:00

A T-Art Alapítvány teljes gyűjteménye letéti anyagként a Damjanich János Múzeumba kerül. A mintegy hatszáz darabból álló festmény-, grafikai és szoboranyag folyamatosan érkezik a szolnoki intézménybe. A gyűjteményben megtalálhatók többek között Ágotha Margit, Gyulai Líviusz, Szalay Lajos, Tóth Menyhért alkotásai, valamint a Szolnoki Művésztelepen élő alkotók közül Verebes György és Baráth Fábián művei is.

 

T-Art Alapítvány 2020-ban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját, az alapítványtaz óbudai Tenk László Munkácsy-díjas festőművész és felesége, Tenk Zsóka gobelinszövő hozták létre 1990-ben. Az alapítvány gyűjteményét évtizedek óta folyamatosan bővítik kortárs művészek, a mára közel 150 alkotóból álló adományozói körnek köszönhetően évről-évre növekszik a grafikákból, festményekből és szobrokból álló anyag. A T-Art Alapítvány igyekszik minél szélesebb körben bemutatni gyűjteményét, számos országos nagyszabású kiállítást és egyéni tárlatot szervez, valamint művészeti könyvsorozatokat ad ki.

 

Fotó: Kocsis László Zoltán


A T-Art Alapítvány közel 10 éve folytat művészeti ismeretterjesztést is. Az alapítvány tagjai a kiállítások szervezése mellett rendszeresen szerveznek játékos tárlatvezetéseket és kézműves foglalkozásokat az aktuális kiállításokhoz kapcsolódva.


A T-Art Alapítvány célja az átfogó művészetszervezői tevékenység folytatása, ahol valamennyi hagyományos művészeti ág, mint a táblakép-festészet, a manuális művészi képgrafika és a tradicionális szobrászat alkotóinak biztosítson lehetőséget a kiállítások rendezésére, művészeti albumok és katalógusok kiadására, és a művészeti szférakülönböző szereplői közötti kapcsolatépítésre.

 

 

A Damjanich János Múzeumba fokozatosan letéti anyagként kerülő értékes gyűjtemény anyagából tervezetten jövő év januárjában tárnak nagyközönség elé egy reprezentatív válogatást.

 

 

Borítókép: Kocsis László Zoltán

 

design, emlékezet, építészet, kiállítás, látogató, néprajz
2022-05-01 20:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, természet
2022-04-23 20:00