EN facebook

A fröccsöntött indiánok kora - Kádár (JÁTÉK)Katonái a BTM Vármúzeumban

2022-11-09 08:00

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum új időszaki kiállítása Kádár (JÁTÉK)Katonái címmel 2022. október 28-tól látogatható. Egy újabb időutazás, amely visszarepít bennünket a 20. század fröccsöntött műanyag figuráinak világába. A második világháború után szinte világszerte jelentek meg a gyermekes háztartásokban azok a katona, indián és cowboy figurák, amelyek nemcsak játéktörténeti, de társadalomtörténeti szempontból is letapogatták és követték az éppen aktuális politikai és egyéb környezeti hatásokat.

 

1945 után a hidegháború és a műanyagjátékok robbanásszerű elterjedése egy időben zajlott. Ez utóbbi jelenségnek még a vasfüggöny sem állhatta útját. Az 1960-as évektől kezdve egyre népszerűbb francia, angol, olasz és amerikai mozifilmek és televíziós sorozatok nemcsak a kulturális életet befolyásolták, hanem a mindennapi élet tárgyi kultúrájára is hatással voltak a “világ mindkét oldalán”. Magyarországon a „tilt, tűr, támogat” rendszerben az épphogy megtűrt hazai kisvállalkozók az eredetileg a „nyugati” filmekhez készített amerikai, nyugat-német, francia és olasz játékfigurák másolatait kezdték el gyártani, főleg fiatalok számára.

 

 

 

A filmek hatása azonban nem az egyetlen oka a figurák népszerűségének. A 20. század folyamán a mindenkori hatalom függetlenül földrajzi helytől, politikai kultúrától a játékok, így a katona figurákban is meglátták a lehetőséget a társadalom világképének hatékony formálásához. A játékkatonák ideológiai nevelésben kínálkozó szerepét fejlett játékiparának köszönhetően már a német Harmadik Birodalom is kiaknázta.


A BTM kiállítása a különböző korszakok eltérő társadalmi, politikai és kulturális viszonyának kontextusába ágyazza a játékfigurákat. A tárlat arról is mesél, milyen témában hogyan készültek, illetve nem készültek játékfigurák szerte a világban és Magyarországon. Hogyan nyomult be a valóság a játéktankok és katonák világába? Volt-e különbség a mesebeli lovagvilágban vagy az akkoriban nagyon divatos Western ihlette játékokban?

 

 

 

A kiállítást főként azok számára ajánljuk, akik gyerekkorát meghatározták ezek játékok, de ugyan úgy szól azokhoz is, akiket – bár nem élték át ezt az időszakot – érdekel a társadalomtörténet és annak egy ilyen tárgyegyüttesen keresztül történő bemutatása. Egyszóval mindenkinek, aki néhány óra erejéig szívesen elrepülne esetleg a vadnyugati vagy a háborús akcióhősök 20. századi világába. A tárlat látogatói testközelből megismerkedhetnek ezzel az univerzummal például életnagyságú 2D-s tankokon, korabeli filmeken vagy különböző terepasztalokon keresztül.

 

 

  

 

Az időszaki kiállítás 2022. október 28-tól egészen március végéig látogatható a Budavári Palota E épületében. A kiállításhoz kurátori tárlatvezetések is kapcsolódnak, amelyre itt vásárolható meg a jegy elővételben.

 

Kurátor: dr. B. Szabó János a BTM Vármúzeum történésze, muzeológusa
Kurátori asszisztens Molnár Álmos a Kiscelli Múzeum gyűjtemény vezetője, muzeológusa


További információ

 

Borítókép forrása és további fotók:

vasarnap.hu
varmuzeum.hu