EN facebook

A háború múzeumi áldozata: leégett a Marija Primacsenko több tucat művét őrző múzeum

2022-03-01 10:15

Leégett - állítólag - az Ivankiv városában található Népi Iparművészeti és Helytörténeti Múzeum, amely többek között Marija Primacsenko alkotásainak is otthont adott.

 

2022. február 28-án adta hírül az ukrán Külgazdasági és Külügyminisztérium a Twitteren, hogy a kijevi térségben található Ivankiv város Népi Iparművészeti és Helytörténeti Múzeuma (Іванківський Історико-краєзнавчий музей) az ukrán-orosz harcokban megsemmisült.

 

Az intézmény az ukrán népművészet különböző alkotásainak adott otthont. Az 1981-ben létrehozott múzeum gyűjteményében megtalálható volt többek között Marija Primacsenko 25 alkotása is, amelyek a tudósítások szerint mind megsemmisültek.

 

Forrás: ukrinform.ua

 

Marija Primacsenko Ukrajna egyik legismertebb festője. 1907-ben született egy Ivankiv melletti kis faluban és életének javát is itt élte le. Az autodidakta művész többek között hímzéssel, rajzolással, festéssel és kerámia-díszítéssel foglalkozott. Primacsenko műveit a helyi mondákból és mitológiából merítette, ábrázolásain olyan mitikus lények szerepeltek, amelyekről gyakran azt mondta, álmában jelentek meg neki. Az állatok mellett gyakran növényi ábrázolásokat is készített. Műveit nem csak a hajdani Szovjetunióban, hanem világszerte kiállították, többek között Franciaországban és Kanadában. Picasso miután meglátogatta Primacsenko egy párizsi kiállítását így nyilatkozott: „Meghajolok e zseniális ukrán művész csodája előtt."


Alkotásai az 1970-es években az ukrán bélyegeken is megjelentek. 1966-ban Ukrajna Tarasz Sevcsenko Nemzeti Díjával tüntették ki, az UNESCO pedig 2009-et nyilvánította Maria Primacsenko évének.


Miután a - a hírek szerint - orosz csapatok lerombolták a múzeumot, Ukrajna arra kérte az UNESCO-t, hogy fossza meg Oroszországot a szervezet tagságától.

 


A cikk forrása: artnet.com és theartnewspaper.com


Borítókép forrása: perild.com