EN facebook

A hónap kincse a Nemzeti Múzeumban – Aphrodité gyémántszelencéje

TÁRGY

2022-01-30 16:00

Gyémánt és teknőcpáncél díszíti a Hónap kincsét, a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb műtárgyát!

 

A újonnan a gyűjteménybe került műtárgy, Aphrodité gyémántszelencéje magánfelajánlásnak köszönhetően lett a Múzeum tulajdona, amelyet a BÁV Zrt. saját gyűjteményéből ajándékozott oda. A múzeum föigazgatója szerint a kulturális területen sokkal nagyobb hangsúlyt kell kapnia a magánmecenatúrának.

 

„Legyen a kultúra támogatása polgári erény!” – húzta alá, kiemelve, hogy a rendszerváltás óta eltelt három évtizedben Magyarországon kialakult egy olyan vállalkozói réteg, amelyik megtehetné, hogy a kiegyezéstől a második világháborúig tartó időszak iparosaihoz, nemeseihez, tehetős polgáraihoz hasonlóan támogathatná a magyar kultúrát. Ennek érdekében a nemzet múzeuma mecénás programot indít és partnerséget kínál a magyar vállalkozói világnak.


Az aktuális Hónáp kincse kamaratárlaton kiállított Aphrodité szelencéje több szakember, ötvösművész munkája. Cserepesteknős páncéljából készült, rózsa csiszolású gyémántberakás díszíti és platinából készült csapok tartják helyén Aphrodité szelencéjének fedelét.

 

A tárgyleírásból megtudhatják az érdeklődők, hogy a szelence az 1900-as években készült. Fő anyaga, fedele és alja a jellegzetesen foltozott mintájú, vékonyra vágott, csiszolt teknőcpáncél. Ez a finom, drága nyersanyag már az ókori Egyiptomban és Rómában is ismert volt. A szelence a Történeti Tár Ötvösgyűjteményébe került. Immár beleltározott emléke annak, hogy a szakmai párbeszéd a gyűjtők, műkereskedők és a közgyűjtemények működésének is elengedhetetlen része.

 

Aphrodité gyémántszelencéje 2022. január 26-tól egy hónapig látható a Nemzeti Múzeum Kupolatermében.

gyarapodás, gyűjtemény, néprajz, régészet, tárgy, történelem
2021-11-13 17:00
gyarapodás, néprajz, régészet, tárgy, téma, természet
2021-12-06 20:00
régészet, tárgy, természet, történelem
2020-05-23 16:00