EN facebook

A hónap műtárgyai Zalaegerszegen

TÁRGY

2020-10-06 16:00

Habár a pandémiás időszak némileg átalakította az eredeti terveket, egy kis kényszerszünet után újra jelentkezett a zalaegerszegi Göcseji Múzeum A hónap műtárgya-sorozatával. Igazán figyelemreméltó tárgyakat helyeztek ki a helyi városházán felállított vitrinbe annak érdekében, hogy a kultúra a polgárok mindennapjaiba, még ügyes-bajos intéznivalóik közben is beszivárogjon.

 

A hónap műtárgya(i) ez alkalommal a római korból származó régészeti leletek, amelyek a fémkeresős kutatások eredményei. A Göcseji Múzeum még 2019-ben hirdette meg közösségi régészeti programját, melyhez a múltunk iránt érdeklődő, az örökségvédelem felé elkötelezett civilek csatlakoztak.

 

Hobby és hivatásos régészek közös munkájának köszönhetően számos értékes őskori, római kori és középkori lelet került elő a közelmúltban a Zala folyó menti területekről. A lelőhelyek kutatása során fémkereső műszereket is használnak, így a földben rejlő tárgyakat sokkal könnyebben meg tudják találni. Ezekből a leletekből mutatnak be a közönségnek néhány szép darabot: egy bronz lószobrot a 4. századból, egy Kr. e. 29-27-ből származó ezüst dénárt, egy 2-3. századi díszített fibulát, egy 1. századi bronz serpenyőt és egy Priapos szobrocskát a 2. századból.

 

 

 

A hónap műtárgya-sorozat igen közkedvelt minitárlatnak bizonyul a zalaegerszegiek körében. Korábban a városháza aulájában már megtekinthetett a közönség egy 20. század eleji cilindert és annak elegáns tárolódobozát, később egy grafittal kevert agyagból készült kelta csuprot, majd fújt üvegből négy pohár és egy kancsó díszítette a teret. Később a kollégák egy újabb tárgyat helyeztek ki a városháza aulájába, egy - a római időkben használt - luxuskerámiát. A kollégák januárban két 19. század közepi porcelántégelyt helyeztek a kiállítótérbe, amelyeket a bécsi porcelánmanufaktúrában gyártottak. A tárgyak a zalaegerszegi Szent Lélek Patika gyógyszerkiszolgáló helyiségének (officinájának) állvány-edényzetéhez tartoztak.

 

A hónap műtárgya-sorozatot 2021 nyaráig tervezik a Göcseji Múzeum munkatársai. Addig megmutatnak még a közönségnek többek között egy pecsétnyomót, borostyángyöngyöt, szentképet, karvédő tekercset és szőlőprést is.

régészet, tárgy, természet, történelem
2020-05-23 16:00
régészet, tárgy, természet
2020-07-23 19:00