EN facebook

A Kassák Múzeum online eseményei

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-11-16 07:00

A Kassák Múzeum kiállításai jelenleg nem látogathatóak. A Személyes távolság - Besnyő Éva fotográfiái című kiállításunkhoz tervezett eseményeket átköltöztettük a virtuális térbe. Az alábbi rendezvényeinket a Facebook oldalunkon keresztül, a megadott időpontban élőben közvetítjük:

 

2020. november 19., csütörtök, 18.00 – 20.00


SZEMÉLYES POZÍCIÓK

Kerekasztal-beszélgetés a kortárs dokumentumfotó útjairól

 

Besnyő Éva nevét Magyarországon leggyakrabban a két világháború között kibontakozó, a társadalmi problémák feltárását célul tűző szociofotó mozgalommal kapcsolatban említik; második hazájában, Hollandiában pedig többek között az 1970-es években aktív Dolle Mina nőmozgalom résztvevőjeként és fotósaként vált ismertté. A sokszínű életmű ezen két területéhez kapcsolódva, kortárs fotográfusok bevonásával vizsgáljuk a dokumentumfotó mai lehetőségeit és szerepét a társadalmi folyamatokban. A személyes tapasztalatok és motivációk fényében a fényképész lehetséges pozícióira, az alanyokkal kialakított kapcsolatára, az együttműködés és részvétel formáira kérdezünk rá.

 

A beszélgetés résztvevői: Bartha Máté, Benkő Imre, Csoszó Gabriella, Erdei Krisztina, Szász Lilla és Turay Balázs

 

Moderátor: Csatlós Judit, a Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái kiállítás kurátora

 

A járványügyi szigorítások miatt az előadást Facebook oldalunkon ONLINE KÖVETÍTJÜK a megadott időpontban!

 

Besnyő Éva: A Dolle Mina országjárásának záró akciója, Hága, 1972, A Maria Austria Intézet jóvoltából

 

Besnyő Éva: Cirkuszi gyerekek, Berlin, 1931, A Maria Austria Intézet jóvoltából

 


2020. november 26., csütörtök, 18.00 −19.00


A FOTOGRAFÁLÁS MINT NŐI HIVATÁS

E. Csorba Csilla művészettörténész (Petőfi Irodalmi Múzeum) előadása a Fotóhónap 2020 keretében

 

2020-ból visszatekintve anakronizmusnak látszik, hogy egy olyan mesterséget vagy művészi pályát, mint amilyen a fényképezés, női vagy férfi hivatásnak tekintsünk. A 19. század végén bekövetkező társadalmi változások, a lányok, asszonyok családi életben betöltött szerepeiken túlterjedő ambíciói vagy éppen az egzisztenciális problémák a nőket munkahely keresésére sarkallta, és közülük többeket a fényképészek műtermébe irányított. Míg egyesek óvták a nőket, hogy gépekkel, vegyszerekkel bánjanak, mások – egyebek között a feminista sajtóorgánumok −, kifejezetten ajánlották számukra a műtermi fényképezést. A fotózás elméletének és gyakorlatának különböző szintű elsajátítása után sokfajta út állt a nők előtt: fogadókisasszony, retusőr, műtermet működtető hivatásos fotográfus vagy a kísérletező, újfajta látásmódot feltételező alkotói pozíció. Az előadás Besnyő Éva életművéhez méltó nőfotográfusok útkereséseit (Máté Olga, Révai Ilka, Landau Erzsi, Rogi André, Kárász Judit, Kálmán Kata, Ata Kandó) mutatja be példaként a 20. századi fotótörténetből.

 

A járványügyi szigorítások miatt az előadást Facebook oldalunkon ONLINE KÖZVETÍTJÜK a megadott időpontban!

 

Révai Ilka: Kassák Lajos, 1917, Petőfi Irodalmi Múzeum-Kassák Múzeum

emlékezet, fénykép, kiállítás, látogató
2020-09-26 16:00
emlékezet, irodalom, képzőművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, tanulás, virtuális
2020-04-06 10:00
irodalom, Múzeumok Őszi Fesztiválja, programajánló
2017-10-25 07:00