EN facebook

A képzőművészet gyógyító ereje. Művészetpártolás a MiND Klinikán - Barakonyi Zsombor festőművész alkotásának leleplezése

KIÁLLÍTÁS

A magyar gyökerekkel büszkélkedő, Buffalóban élő orvos-házaspár Mechtler László és Mechtler Katalin Magyarországon egyedülálló módon támogatja a fiatal orvosokat és a kortárs képzőművészetet. Mechtler Katalin művészeti missziója, a BuBu – Buffaló+Budapest - Program keretében augusztus közepén leplezik le a neves kortárs festőművész, Barakonyi Zsombor Az örömök kertje című festményét a budapesti MiND Klinikán.

 

Dr. Mechtler László a buffalói Dent Neurológiai Intézet orvos-igazgatója, a Roswell Park neuro-onkológiai vezetője, a buffalói New York-i Állami Egyetem neurológiai professzora, a budapesti MiND Klinika egyik tulajdonosa Ausztráliában született és az Egyesült Államokban nőtt fel. Orvosi diplomáját 1984-ben, a budapesti Semmelweis Egyetemen szerezte magyar nyelven, ami a származása mellett, egy életre meghatározta elköteleződését Magyarország felé. Mechtler professzor hosszú évtizedek óta jelentős mértékben támogatja a magyar orvosokat: térítésmentes tanulmányutakat szervez Buffaloba, melynek keretében a magyar orvosok az általa vezetett klinikán ismerkedhetnek meg a legmodernebb amerikai egészségügyi módszerekkel, eljárásokkal, eszközökkel, gondolkodásmóddal, mely tapasztalataikat Magyarországra hazatérve kamatoztathatják.

 

Mechtler László egy MRI előtt

 

Mechtler professzor családja a művészetek lelkes rajongója és aktív pártfogója. Három gyermeke közül Júlia már több mint egy évtizede a híres New York-i David Zwirner Galéria vezetője, felesége Katalin pedig éveken keresztül volt a buffaloi Hallwalls Contemporary Art Center testületi tagja. Mechtler Katalin rengeteg kapcsolatra és tapasztalatra tett szert az amerikai művészeti világban, melyek arra inspirálták, hogy a kortárs képzőművészet támogatása céljából életre hívja a BuBu - Buffaló+Budapest - Programot. A BuBu Program 2018 óta köti össze a budapesti és a buffaloi képzőművészeti alkotó közösségeket, aktív szakmai kapcsolatot teremtve támogatja szellemileg és anyagilag az egyéni és kollektív alkotások létrejöttét, bemutatkozását. Mechtler Katalin és a férje rendszeresen látnak vendégül magyar alkotókat buffaloi otthonukban, ahonnan a művészek életre szóló élményekkel és fontos szakmai kapcsolatokkal térnek haza. A BuBu Programban eddig nyolc magyar képzőművész vett részt, többek között Barabás Zsófi, Nemes Márton, Bodoni Zsolt festőművészek, és az a Keresztes Zsófia, akinek Az álmok után: merek dacolni a károkkal c. kiállítása az idei Velencei Biennálén látható. A BuBu nemcsak a magyar, de az amerikai alkotókat is támogatja, a program keretében eddig az amerikai Sarah Fonzi szobrász, Pam Glick festő és Jacob Kassay vettek részt magyarországi tanulmányúton.

 

Mechtler Katalin a BuBu programosokkal

 

A Mechtler házaspár számára életre szóló misszió a művészetek, a művészek támogatása, rendszeresen vásárolnak is képzőművészeti alkotásokat. Az évek során jelentős gyűjteményre tettek szert, mely egyre csak gyarapodik. Az otthonuk, a buffaloi Dent Neurológiai Intézet és a budapesti MiND Klinika falait is kortárs festők alkotásai díszítik, amelyeket Mechtler Katalin és férje személyesen válogatnak ki, figyelembe véve az intézmények gyógyító funkcióját is.

 

Ezen szempontok alapján kerültek a MiND Klinika tereibe Gerhes Gábor, Kucsora Márta, Haragos Péter és Victor Vasarely alkotásai.

 

Haragos Péter: Consultation

 

 

Dr. Schwab Richárd a MiND Klinika egyik alapítója kiemelte:


„Engem valósággal lenyűgöz Mechtler László és Katalin munkája és hatalmas energiája: nemcsak összekapcsolják a magyar és amerikai orvosokat, valamint a budapesti és buffaloi képzőművészeket, hanem egyesítik tudásukat, tapasztalataikat és eredményeiket is. Mechtler Katalin BuBu Programja példaértékű, melynek eredményeképp a betegek is valódi, szoros kapcsolatba kerülnek hiteles képzőművészeti alkotásokkal. Úgy gondolom, hogy egy klinikán nagyon fontos a támogató, barátságos légkör - ami a MiND-ban a festményeknek is köszönhető. Én teljes szívemből hiszek a művészet gyógyító erejében.”

 

Barakonyi Zsombor stúdióportré; fotó: Béres Márton

 

Barakonyi Zsombor festőművész 2019-ben töltött el néhány hetet a Mechtler házaspárnál, Buffaloban. A látogatás alkalmával a magyar alkotónak nemcsak az amerikai művészeti világ rejtelmeiben volt alkalma elmerülni, hanem a buffaloi Dent Neurológiai Intézet személyre szóló orvoslással kapcsolatos misszióját is megismerte. Amikor néhány évvel később - a buffaloi Dent mintájára - megnyitott a budapesti MiND Klinika, Barakonyi Zsombor és családja a személyes ismeretség révén is ide fordult egészségügyi problémáival, ahol rendkívül jó tapasztalatokra tettek szert. A művészt emiatt is nagy örömmel tölti el, hogy az Az örömök kertje (Garden of Joy, ld. a borítóképen) című festményét választották ki, hogy a MiND Klinika váróterét díszítse, atmoszféráját emelje.


A festmény leleplezésére 2022. augusztus 11-én, csütörtökön, 18.00 órakor kerül sor, a művész, a Mechtler házaspár, meghívott barátaik, valamint a MiND Klinika dolgozóinak jelenlétében.

 

Helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház utca 39.

 

 

P. Szabó Dénes kulturális újságíró, szociológus Barakonyi Zsombor festészetéről:

 

„Barakonyi Zsombor STRABAG-díjas festőművész a képein MINDig a hétköznapi valóságból indul ki, ismert és kevésbé ismert városi tereket, utcákat, sugárutakat fest vagy fúj fel a tábláira. Az alkotó célja azonban nem az, hogy pontosan visszaadja az ábrázolt térrészletet, hanem hogy érzékeltesse annak atmoszféráját.


Barakonyi a Képzőművészeti Egyetemen még klasszikus módon alkotott, vagyis akrillal és olajjal festett vászonra. A 2005-ös, a Műcsarnok apszisában kiállított Deszkák és hajók című installáció azonban fordulópontot jelentett a művészetében. Ezen a kiállításon Barakonyi gördeszkákra és facsónakokra festett fel különböző motívumokat, és ekkor kedvelte meg a fát mint anyagot. A művész elmondása szerint a fa nem olyan érzékeny mint a vászon, így nem kell kímélni, sőt, akár meg lehet sérteni. Ez a gondolkodás tetten is érhető a képein, melyekre a művész először térképtűvel rögzít fóliát, aztán felrajzolja rá az alakokat, hogy végül pengével metssze ki azokat, majd hengerelt akrilfestékkel és spray-vel vigye fel őket a táblára.


Módszere a fényképezőgép manuális fókusz funkciójára hasonlít – nem hiába kapta Zsombor 2011-ben az acb Galériában Zbynek Sedlecky festőművésszel közösen rendezett tárlata a Manual Focus címet. Az alkotó a képet rétegenként viszi fel a fára, miáltal egyes részeket kiemel, felerősít, míg másokat homályban hagy. Zsombor éppen ezért úgy irányítja a befogadó figyelmét akár egy filmrendező.


Az utóbbi években pedig egyre hangsúlyosabb szerepet kap nála a fény, mely munkáinak meghatározó motívuma. A most leleplezendő Örömök kertje című 2020-es képét is egy tó felületére eső fény uralja, melynek a képen gyülekező alakok is MIND a rabjává válnak. Barakonyinál azonban a fény nem pusztán esztétikai látványt nyújt, hanem sokunk számára ismerős vagy ismeretlen helyszíneket jelenít meg éteri módon, a szó szoros értelmében más fénytörésben. Barakonyi azt a látványt adja vissza, amit a mi magunk is megtapasztalhatunk, ha képesek vagyunk a MINDennapok során meglátni a csodát.”

 

 

A budapesti MiND Klinika 2020-ban, a buffaloi Dent Neurológiai Intézet mintájára nyitotta meg kapuit a betegek előtt. A MiND rövidítés, jelentése: Mechtler Institute of Neurological Diseases. A MiND szoros szakmai együttműködésben dolgozik az USA legnagyobb privát neurológia intézetével: orvosaik folyamatosan részt vesznek az amerikai Dent Neurológiai Intézet képzési programjaiban, és online kapcsolatban vannak az Egyesült Államok vezető szaktekintélyeivel.


A MiND Klinika a neurológia, onkológia és gasztroenterológia határterületein - korábban ismeretlen eredetűnek tartott - kórképek gyógyításának és kutatásának műhelye. A MiND Klinika a legfrissebb tudományos eredmények és a legmodernebb képalkotó eszközök segítségével igen figyelemreméltó eredményeket ér el a neurológiai, onkológiai és gasztroenterológiai betegek személyre szabott, célzott terápiájával. Egy magasan képzett szakmai közösség, egy elérhető, problémaorientált csoport-praxis.


A MiND hitvallása, hogy az orvostudományi kutatások eredményeit már ma elérhetővé kell tenni a páciensek számára. A MiND tevékenysége beteg-centrikus, azt vallják, hogy a betegségeket nem elég tünetileg kezelni, az oki tényezők ismeretében nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre és a képzésre is.

 

 

Képek forrása: MiND Klinika

Az év múzeuma, gyűjtemény, Múzeumok Majálisa, pályázat, Pulszky Társaság
2022-05-20 10:00
irodalom, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2021-07-11 07:00