EN facebook

A koronázó bazilika építőkövei - Megnyitotta kapuját a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont Székesfehérváron

TÉMA

2023-12-06 07:00

2023. november 17-én délután ünnepélyes keretek között megnyitott a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont Székesfehérváron. A Szent István Király Múzeum új kiállítóhelyén tekinthetik meg az érdeklődők a Solium Regni - Az ország trónusa állandó kiállítást. A tárlaton a Magyar Királyság egykori koronázó templomának fennmaradt kőfaragvány töredékei kerültek végre méltó elhelyezésre. A látogatóközpont és a kiállítás megvalósítását magába foglaló nagyberuházás az Árpád-ház Program keretében, kormányzati támogatásból valósult meg, közel négymilliárd forintból.

 

Székesfehérvár belvárosában, a püspöki palota mögött láthatóak az egykori, Szent István által alapított Szűz Mária prépostsági templom falmaradványai. A Szentföld felé vezető út mentén épült templom Székesfehérvár török kézre kerüléséig a királykoronázások helyszíne volt. 38 magyar királyunkat koronázták meg itt, és 15-öt itt is temettek el. A XV. századi közfelfogás szerint csak akkor volt törvényes egy királykoronázás, hogyha Székesfehérváron történt, a Szent Koronával és az esztergomi érsek vezette a szertartást. A kiállítás címe hangsúlyozza azt is, hogy ebben a templomban helyezték el a király trónját is.

 

A XI. századi épület háromhajós kőtemplom volt, félköríves szentélyét, két négyzetes alaprajzú torony fogta közre. A XII. század folyamán a déli mellékhajóhoz kerengőt építettek két sírkápolnával. 1318-ban és 1327-ben tűzvész pusztította a templomot, a helyreállítás során gótikus stílusban átépítették. Az egykori kerengő helyén Nagy Lajos király felépíttette családi sírkápolnáját. Utolsóként Hunyadi Mátyás király bővítette a templomot: a régi szentély mögé új, késő gótikus kápolnakoszorús szentélyt építtetett.

 

 

 

A kiállítás földszintje

 

Nyugati kapuzat

 

 

A koronázó templom belső tereiről árulkodnak a fennmaradt kőfaragványok, amelyek most méltó elhelyezést kaptak az egykori Köztársaság Mozi felújított épületében. Az idelátogatók ízelítőt kaphatnak abból, milyen lehetett a középkor emberének belépni a profán világból a megszentelt templomba, hiszen a koronázó bazilika egykori monumentális nyugati kapuzatának rekonstrukciója fogadja őket. A kapun belépve a földszinti kiállítótérbe érkezők megtekinthetik a fennmaradt XI-XII. századi román stílusú kőfaragványokat, az uralkodók síremlékeinek töredékeit (Szent István szarkofágjának fedlap töredékei, Nagy Lajos kápolnájából néhány vörösmárvány sírkő töredék). Itt kerültek kiállításra a szentélyt díszítő mozaik megmaradt töredékei is, melyek a helyiség gazdag díszítettségét idézik.

 

 

Az első emeleti kiállításon a két egymást követő gótikus átépítés jellegzetességeit lehet megtekinteni időrendi sorrendben. A második emeleten pedig a bazilika és a prépostsági intézmény kutatás történetével ismerkedhetnek meg a látogatók.

 

Második emelet

 

A Solium Regni - Az ország trónusa címet viselő kiállítás mellett ráadásul a pinceszinten további 350 négyzetméteres raktárban kaptak helyet a tárlaton nem szereplő értékes kőanyagok. Így a Látogatóközpont a Bazilika története iránt érdeklődő kutatók számára is elkerülhetetlen úticél.

 

 

A tárlat Székesfehérváron, a Várkörút 32-es szám alatt keddtől vasárnapig 10:00 és 18:00 között látogatható. 

 

 

További információ

 

 

Borítókép:

A gótikus terem

 

Fotók: Várnagy Karolina / Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont