EN facebook

A Kubinyi Ferenc Múzeum újranyitása 2020. VI. 24-én

ÚJRANYITÁS

2020-06-23 07:00

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum Szent Iván azaz Keresztelő János ünnepén (06. 24.) újranyitja kapuit a Nyilvánosság, a média, a turizmus és a helyi érdeklődők előtt.


Múzeumunk épülete történelmi emlékhely, Gácsi gróf Forgách Zsigmond (?,1565. - Nagyszombat, 1621.), Magyarország nádora, majd Gróf csábrági és szitnyai Koháry István országbíró egykori birtoka, a Rákóczi-szabadságharc országgyűlésének helyszíne és a 19. században a Magyar Nemzeti Múzeum egykori főigazgatójának, Pulszky Ferencnek kastélya.

 

A szécsényi országgyűlés helyszínének makettje, a Rákóczi állama és Nógrád vármegye c. állandó kiállításból

 

Eme impozáns történelmi környezetben elevenednek meg különféle történelmi korok az állandó kiállításainkban: kőkori és bronzkori "nógrádiak" élete, középkori várkiállítások, Rákóczi államának bemutatása, a mai magyaroknak is üzenve a Rákóczi-szabadságharc zászlainak jelmondatával: Istennel a Hazáért és a Szabadságért!

 

Tárgyalás a csatlakozásról a gácsi várban, a Rákóczi állama és Nógrád vármegye c. állandó kiállításból

 

Láthatjuk a kastély 19. század végi női lakosztályát és a kastély történetét, nem utolsó sorban bútor és Kovács Margit látványtárat valamint Szécsény bemutatását régi képeslapok, fényképek objektívén keresztül.

 

A kastély fölemeli szívünket, lelkünket. Ezt segíti Veres József balassagyarmati ikonfestő szép időszaki kiállítása.

 

Veres József tanár, ikonfestő

 

Másként érdekes a Magyar Államiság határainak védelmét bemutató határőr kiállítás.

 

  

Határőr kiállítás

 

A külön bástya-épületben kínzókamrát és archív nógrádi képeslap-kiállítást tekinthetnek meg. a Kastély és a Ferences rendiek 14. századi temploma, kolostora közötti parkunkban mindenki felüdülést találhat.

 

Nyugati bástya

 

Ferences kolostor kastélyboltívben

emlékezet, felhívás, múzeumtörténet, műhely, Pulszky Társaság
2020-03-20 07:00