EN facebook

A különc grófnő - Batthyány Ilona "portréja" Mátyásföldön

KIÁLLÍTÁS

2023-12-11 19:00

A Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ sajátossága, hogy három helyszínen három eltérő arculattal rendelkezik. A Cinkotai Tájház több mint 100 éves parasztportája a népi életet mutatja be, az árpádföldi emlékhely, a Tóth Ilonka Emlékház az 1956-os eseményekhez kapcsolódik, a polgári világot a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény mátyásföldi villája idézi meg, ahol A különc grófnő című időszaki kiállítás is helyet kapott.

 

Gróf Batthyány Ilona, Batthyány Lajos kisebbik leánya szorosan kapcsolódik a XVI. kerület legősibb településrésze, Cinkota történetéhez. A településen Ilona közel 50 évet töltött, ahol ma általános iskola és utca is viseli a település fejlesztőjeként és jótevőjeként számon tartott grófnő nevét, akinek különleges személyiségét több helyi anekdota őrzi, melyeket manapság is előszeretettel idéznek fel az itt élők.

 

A kiállításon Batthyány Ilona (1842-1929) személyiségét igen küzdelmes életútján keresztül mutatjuk be. A kiállítás tervezése során összesen két kérdést tett fel a kutató a grófnő életének különböző időszakaira vonatkozóan: az adott élethelyzetet hogyan kezelte, és milyen motivációk vezették döntéseiben?

 

Az erre adott válaszok alapján egy olyan kiállítási anyag jött létre, mely felfedi a grófnő életét alakító mozzanatokat, megmutatja problémáinak megoldáshoz szükséges eszköztárát, és azokat a szerepeket, melyekbe mind származása, mind a rajta kívül álló, életét befolyásoló okok miatt került és viselt méltósággal.

 

 

A kiállításon sorra vesszük életének fontos állomásait, kezdve édesapja elvesztésével, s azzal a gondolattal, hogy ez mennyire határozhatta meg későbbi életét, döntéseit, és hogyan alakította személyiségét. Szóba kerül két sikertelen házassága, a hitélettel való küzdelme, és gyermekeinek elvesztése is. Megmutatjuk, hogy özvegységében hogyan bontakozott ki kreativitása és azt is, hogyan és miért fordult az egyszerű emberek felé, akikre – rokonait kizárva – vagyonát is hagyta. Beszélünk arról is, hogyan hurcolták meg nevét halálát követően, s egyben tisztázzuk őt a vádak alól. Ezzel az erőteljesen személyes jellegű narratívával a látogatókönnyebben kapcsolódik a bemutatott témához. A grófnő életútja egy erős nőt tár elénk, akitőlnapjaink látogatói is inspirációt nyerhetnek mindennapi problémáik kezeléséhez.

 

A kiállítás A különc grófnő címet kapta. Gróf Batthyány Ilona mai szemmel nézve nem volt különc. Önazonos volt, elfogadta sorsát, amit – ahol tudott – humorral kezelt. Bátor nő volt, aki nem félt a társadalmi megbélyegzéstől. Személyes jellegű erőfeszítéseire életében nem elismerésként tekintett a társadalom, hanem különcként kezelte.

 

A kiállítás megtekinthető 2024. június 30-ig a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményben, nyitvatartási időben, a 1165 Budapest, Veres Péter út 155-157. szám alatt.

 

 

emlékezet, helytörténet, kiállítás, látogató, néprajz, téma, történelem
2023-12-11 07:00
gyűjtemény, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, történelem, virtuális
2021-03-06 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, látogató, művészettörténet, programajánló
2023-05-25 13:00