EN facebook

A lehető legmagasabb elismerést kapta közösségi múzeumként a Pénzmúzeum

TÉMA

2024-05-30 16:00

Idén is elnyerte a Közösségi Múzeum díjat a Pénzmúzeum, de a II. szintről az elérhető legmagasabb kategóriára, a IV. szintre sikerült váltania. A díj annak elismerése, hogy a múzeum aktívan bevonja munkájába a helyi lakosságot és civil közösségeket, valamint a véleményüket meghallgatva alakítja múzeumpedagógiai foglalkozásait.

 

2022-ben a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által elfogadott új múzeumdefiníció elvárásként fogalmazta meg a múzeumok közösségi alapú működését. Az elismerést elnyert múzeumok „etikusan, szakszerűen és a közösségek részvételével működnek és kommunikálnak.

 

A magyar múzeumok közösségi alapú működésének elismerésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) 2019-ben kezdeményezte a „Közösségi Múzeum” cím bevezetését. Az elismerést eddig összesen 39 hazai muzeális intézmény vehette át. Idén csak összesen plusz 4 múzeum, azok közül is a Pénzmúzeum kapta meg egyedül a IV.szintű minősítést a tavalyi II.szint után.

 

 


A Pénzmúzeum – melyre 2022. március 15-i nyitása óta 220 000 fő volt kíváncsi – kiemelt figyelmet fordít a látogatók visszajelzéseire. A közösségek tudatos, folyamatos és aktív bevonásával, gyakorlati közreműködésével, véleményük figyelembevételével valósítja meg egy-egy terület fejlesztését, legyen szó múzeumpedagógiai foglalkozásokról, időszaki kiállítások tematikájának kialakításáról vagy akár pénzügyi vetélkedők fejlesztéséről.

 

Pillanatkép a Pénzmúzeum Kávéházi beszélgetések című programjából

 

Időpontfoglalás

 

A Pénzmúzeum nem csupán tudásra szomjazó látogatóknak kínál élményeket, hanem azoknak is, akik szeretnének Budapest egyik magaslati pontján időzni. A múzeum Panoráma Teraszán lehetőség nyílik megpihenni, gyönyörködni a város lüktetésében, illetve a kilátásban.