EN facebook

A Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij robot Emlékhelye is indul az év európai múzeuma pályázaton

2018-07-26 16:00

A European Museum Forum ismét meghirdette az Év Európai Múzeuma (European Museum of the Year Award – EMYA) díjat. A Magyar Nemzeti Múzeum a Málenkij robot Emlékhelyet nevezte, amely a zsűri látogatása után esélyesként várja annak 2018 végi döntését. A kiállítóhely 2017. november 25-én nyitotta meg kapuit a Ferencváros vasútállomásnál található 3 emeletes légoltalmi bunkerben Pokol bugyrai...”Málenkij robot”- Kényszermunka a Szovjetunióban címmel.

 

Az Év Európai Múzeuma díjra új, vagy újonnan átalakított múzeumok és kiállítóhelyek pályázhatnak. A szervezet legfőbb célja tapasztalatok cseréje Európa-szerte, a múzeumi gyakorlatban megjelenő innovációs megoldások terjesztése és olyan fejlesztések megismerése, amelyeknek jelentős hatása van a nemzeti és nemzetközi múzeumi szférára is.

 

A kommunista diktatúra alatt a kelet-közép-európai régióban történt, több százezer családot, több millió embert érintő események és az azok okozta traumák éppúgy részei Európa történeti emlékezetének, mint a dél-európai diktatúrák (a spanyol Franco, a portugál Salazar vagy a görög Junta uralma) és a náci és fasiszta állam elnyomó gépezetei.  Kelet-Közép Európa sajátos XX. századi szenvedéstörténete ugyanúgy része az európai történelemnek, s az MNM MR Múzeuma ennek az emlékezetnek a fenntartására hivatott.   

 

A Magyar Nemzeti Múzeum, mint a magyarság és a Kárpát-medence tárgyi és szellemi örökségének őrzője és kezelője, fontosnak tartja a kelet-közép-európai régió sajátos történetének bemutatását. Ennek a történetnek egyik legfájóbb, de az utóbbi időkig jórészt elhallgatott fejezetét mutatja be a Málenkij robot Emlékhely, amely a Szovjetunió GUPVI lágereibe hurcolt közel 1 millió magyar honfitársunknak állít emléket.   Az Emlékhely elősegíti a családokon belül sokszor még ma is lappangó trauma feldolgozását és a 70 évvel ezelőtt történtek megértését.

 

Az Év Európai Múzeuma díj tavalyi nyertesei az alábbi linken tekinthetőek meg: https://europeanforum.museum/winners/emya-2018-winners/