EN facebook

A MuseuMap az Europeana akkreditált aggregátora

2019-06-24 09:00

A hazai múzeumi ágazati aggregátor, a Magyar Nemzeti Múzeum – Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja által működtetett MuseuMap portál abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a legnagyobb európai aggregációs szolgáltató, az Europeana hivatalos, akkreditált partnerének választotta.

 

Az Europeana összefogja a nemzeti, tematikus és domain aggregátorokat, a közel 50 millió rekordot felvonultató közös adatbázis létrehozásával pedig jelentősen megkönnyíti az európai kulturális intézmények gyűjteményeiben való keresést. A MuseuMap portálon jelenleg 30 hazai múzeum több százezer kincse érhető el, és bár a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiának köszönhetően ez a szám jelentős növekedés előtt áll, az Europeana vezetősége már most elismerte a portálhoz kapcsolódó tevékenységet. Az akkreditáció indoklásában kiemelték többek között a digitalizáció terén nyújtott segítséget és tanácsadást, a metaadatok feltérképezhetőségét, a rekordok leírását és elérhetőségét is.  

 

A Bizottság véleménye szerint a MuseuMap tevékenységével hozzájárul az Europeana által kitűzött célok megvalósításához, az európai digitális kulturális örökség megőrzéséhez.

 

Az Europeana magyarországi partnerei közül jelenleg csak két aggregátor intézmény szolgáltatása kapott akkreditációt, az egyik a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által üzemeltetett MaNDA adatbázis, a másik a MuseuMap portál.

 

 

MuseuMap – múzeumi ágazati aggregációs szolgáltatás

 

A Magyar Nemzeti Múzeum alaptevékenységei között egyik kiemelt feladata a múzeumokban őrzött kulturális javak digitalizálásával összefüggő országos módszertani és koordinációs tevékenység. Ennek az elvárásnak megfelelve 2015-ben, a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja egy közös múzeumi digitális műtárgyadatbázis szolgáltatást fejlesztett ki, annak érdekében, hogy a múzeumokban keletkezett digitális műtárgyadatok egy közös keresőfelületen minél szélesebb körben hozzáférhetőek legyenek, ezzel segítve a digitális rekordok társadalmi hasznosulását.

 

A szolgáltatás működési modellje az Europeana, mint európai szintű aggregációs szolgáltatás működési modelljének hazai adaptációja. A tartalomszolgáltatók háromféleképpen juttathatják el a rekordjaikat a MuseuMap számára: intézményi adatbázisokból, OnlineData webes alapú beviteli rendszerből vagy országos múzeumokon keresztül. Az aggregáció harvesztálási sémája a múzeumi területen nemzetközileg is elterjedt LIDO formátum, de a MuseuMap bármilyen rendszerből képes szabványos formában átadott rekordokat fogadni.

 

A múzeumi aggregációs szolgáltatás publikus felülete a MuseuMap portál (www.museumap.hu), ahol jelenleg több mint 300 ezer rekord között böngészhet a látogató.

A folyamatos fejlesztés alatt álló portál alapszolgáltatásain (a műtárgyak leíró adatai és a digitális objektumok publikálása) túl, számos funkció érhető el kiszolgálva a partnerintézmények és a felhasználók igényeit.

 

Célcsoportokat tekintve, a MuseuMap portálszolgáltatás hozzáférést biztosít a digitális tartalmakhoz, az átlag érdeklődők számára átfogó képet ad a hazai múzeumok sokszínűségéről. Segíti a muzeológusok, közgyűjteményi szakemberek munkáját, akik az intézményükön kívüli műtárgyak lelőhelyeiről tájékozódhatnak.

 

A csatlakozó múzeumok népszerűsítését szolgálja az intézményi profil, a múzeumi események és a gyűjtemények legszebb darabjainak bemutatása. A digitális tartalmakat a felhasználók többféleképpen újrahasznosíthatják: a rekordok letöltése és megosztása mellett saját galériát és prezentációt állíthatnak össze, amelyeket elmenthetnek vagy megoszthatják a közösségi médián.

 

A szolgáltatás mögött hatékony keresőoptimalizálás folyik, amely biztosítja, hogy a műtárgyrekordok és az intézményekhez kapcsolódó egyéb információk a Google keresőn keresztül is elérhetővé váljanak.

 

A MuseuMap bejegyzett ágazati aggregátor az Europeana adminisztrációs rendszerében, így a csatlakozott partnerintézmények rekordjait – igény szerint – továbbítja az Europeana portálra.