EN facebook

A múzeumokban élmények várnak!

MOZAIK MÚZEUMTÚRA

Múzeumi napokkal, tematikus- és városi múzeumtúrákkal, iskolai edukációs programsorozattal hozott kedvet a megújított Mozaik Múzeumtúra a kiállítóhelyek látogatására. A 2017 tavaszán és nyarán lezajlott programokkal csaknem tízezer ember részesült maradandó múzeumi élményekben.

 

A 2017 tavaszán debütáló iskolai edukációs programsorozat fő célkitűzése az volt, hogy a jövő múzeumlátogatói, a gyerekek saját környezetükben, az iskolában is ismerkedjenek a múzeumokkal. A cél az volt, hogy lássák, mennyi érdekes és izgalmas kiállítás és program várja őket a magyarországi kiállítóhelyeken. Március és május között 8 iskola 95 osztályának közel 3000 felső tagozatos tanulója vett részt a Mozaik Múzeumtúra által szervezett, különleges múzeumi napokon, melyek tematikáit az aktuális emlékévek adták. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézettel szoros együttműködésben a Felelős Szülők Iskolája volt az iskolai roadshow szervezője és lebonyolítója: a program házigazdája pedig az ország legnépszerűbb történelem tanára, Balatoni József „Jocó bácsi” volt, aki a gyerekek számára Arany János „kocsma-kvízzel” készült az állomásokon. Az iskolai edukációs programsorozatban a Magyar Természettudományi Múzeum, a Leskowsky Hangszergyűjtemény, a Bélyegmúzeum, a pákozdi Katonai Emlékpark, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Földrajzi Múzeum részvételével bebizonyosodott, hogy múzeumba járni élmény, s hogy rengeteg mindent lehet játszva tanulni. A múzeumi programok mellett a gyerekek rendhagyó irodalomórán, valamint improvizációs játékokon vettek részt a Veled Kerek nyári tábor szervezőivel.

 

A 2016 őszén útjára indított országjáró roadshow is folytatódott idén tavasszal: március és május között 6 nagyvárosban volt a helyi múzeumokkal szoros együttműködésben szervezett kulturális nap. A Mozaik Múzeumtúra Roadshow Egerbe, Sopronba, Szombathelyre, Szolnokra, Szegedre és Veszprémbe látogatott el 2017 tavaszán. A 6 múzeumi napon a délelőttök folyamán összesen 13 kiállítóhely 44 múzeumpedagógiai foglalkozásán vettek részt iskolás csoportok. Délutánonként a rendhagyó tárlatvezetéseké, és a különféle összművészeti programoké volt a főszerep. Az izgalmas, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színielőadásokkal, koncertekkel, de akár borkóstolóval és kalácssütéssel eltöltött napok után aligha mondhatjuk, hogy múzeumba menni unalmas.

 

Az 1956-os emlékév alkalmából meghirdetett ’56-os Múzeumtúra tavaszi programjai is nagy sikerrel zajlottak: a jelentkező iskolák csoportjai 4 különleges programon vettek részt, s teljesítették az ehhez meghirdetett játékot. A speciális múzeumtúra keretein belül 2 interaktív tárlatvezetést tekintettek meg a diákok az Országgyűlési Múzeum jóvoltából az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállításban, emellett a Petőfi Irodalmi Múzeumban is igen tartalmas napot töltöttek el: kurátori tárlatvezetésen vettek részt a Lehulló láncai az emlékezetnek. Erdélyi alkotók és 1956 című kiállításban, valamint a PanoDráma társulat Pali - Maléter Pálné életmonológja szó szerint című monodrámáját tekintették meg, melynek főszerepét az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm tanárnője, Szamosi Zsófia alakította. Az előadás igazán különleges helyszínen, a Petőfi Irodalmi Múzeum könyvtárában volt.

 

Idén először budapesti családi, kulturális és oktatási rendezvényeken is találkozhattak a múzeumbarátok a Mozaik Múzeumtúrával: április 1-jén a Legyen élmény a tanulás! edukációs expón, május 20-21-én pedig a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében megrendezett 22. Múzeumok Majálisán ismerhették meg a programot az érdeklődők. Május utolsó hétvégéjén a PlayKID – Minimax Gyermeknapon a program gondoskodott arról, hogy a legkisebbek is részt vehessenek múzeumpedagógiai foglalkozásokon, a kiállítóhelyek egyik legfontosabb eseményén, a Múzeumok Éjszakáján (június 24.) pedig a Néprajzi Múzeum programjába csatlakozott a Mozaik Múzeumtúra.

 

A nyár folyamán a Mozaik Múzeumtúra városi múzeumlátogató sétákat szervez a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesülettel közösen: Óbuda, Kecskemét, Szentendre, Fonyód és Gyenesdiás kiállítóhelyeit és nevezetességeit ismerhetik meg a részt vevők az egész napos programokon.

 

Mindezek mellett továbbra is folytatódik a Mozaik Múzeumtúrához kapcsolódó matricagyűjtő játék, melyhez mobiltelefonos applikáció tartozik. A Mozaik Múzeumúra ingyenesen letölthető alkalmazásával pár kattintással elérhetővé válnak a programban részt vevő múzeumok, valamint téma, település és ABC szerint is kereshetnek benne a felhasználók! A Mozaik Múzeumtúra applikáció fontos edukációs célt szolgál a fiatalok számára: az újabb, digitális technológián felnőtt gyerekek szórakozva tájékozódhatnak okostelefonjuk segítségével a különféle múzeumi programok és kiállítások között. A program Száguldó Diákriporterével nyitotta meg a kommunikációs ablakot a fiatalok felé: a középiskolás tanuló a blogjában rendszeresen beszámol a Mozaik Múzeumtúra eseményeiről, s az okostelefonos alkalmazáshoz is olvasható ajánló a felületen.

 

A tavaszi időszak végére a programhoz 12 új múzeum csatlakozott, így immár 363 magyarországi kiállítóhely vesz részt a kezdeményezésben.

 

Reméljük, hogy a programokon részt vevők különleges múzeumi élményekkel gazdagodtak a Mozaik Múzeumtúra 2017-es évének első félévében, és hogy minél többen tartanak velünk ősszel is, ugyanis a múzeumokban élmények várnak!

látogató, téma
2017-07-04 23:00
díj, Pulszky Társaság
2017-05-20 00:00