EN facebook

A Pulszky Társaság Múzeumandragógiai Tagozatának pécsi műhelye a németség jegyében 2022. szeptember 23-án

FELHÍVÁS

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata szakmai napjával részt vesz a 6. Pécsi Tanuló Város Fesztivál rendezvénysorozatán, az Inklúzió • Integráció • Elköteleződés a tanulásban tematikákhoz csatlakozva.

 

A szakmai nap időpontja: 2022. szeptember 23., péntek 10.00-15.00 között tartjuk

 

Helyszíne: Janus Pannonius Múzeum Vasváry-ház kiállítóhelye, 7621 Pécs, Király u. 19.

 

2021 szeptemberében ugyanitt a roma holokauszt témakörét jártuk körül, dolgoztuk fel egy 15 fős, az ország különböző múzeumaiból érkezett munkacsoporttal.

 

A mostani, Befogadás és történelmi traumák; kollektív és egyéni sorsok. Mozaikok a magyarországi németség 300 évéből különös tekintettel az málenkij robotra címűt szakmai napot egyfelől azon jubileum fényében tartjuk, amely éppen 300 évvel ezelőtt, a magyar országgyűlés 1722/23. évi végzései nyomán minden akadályt elhárított a "svábság" bevándorlása elől. A korabeli Magyarországot ezt követően mind gazdasági, mind szellemi és erkölcsi szempontból erősen gazdagító közösségek jelentősége elvitathatlan és megkérdőjelezhetetlen. Ám a második világháború emberéleteket követő borzalmas évei után nem sokkal, elsősorban a Szovjetunió által befolyásolt kelet-közép-európai övezetben kierőszakolt kitelepítés, szervezett vagyonvesztés és kényszermunka nagy részt az addig békés és nemzet alkotó németséget is komolyan sújtotta. A mindezt kutató mai történész nemzedék közül többen múzeumok és tudományos intézetek, elkötelezett hagyományőrző szervezetek világában működnek, végzik a terepen - ma sem könnyű - munkájukat.

 

Szakmai összejövetelünket tehát e kérdéskörnek szenteljük, megszólítva most azokat a kollégákat is, akik a múzeumi ismeretátadás különböző területein mozogva gondolják úgy, hogy fontos lehet a téma új eredményeinek megismerése.

 

Mindehhez további, kiváló alkalmat nyújt a befogadó helyszín (Vasváry-ház), ahol ekkor már látható lesz a Goethe Intézet felkérésére Jörg Müller (1966) hamburgi fotográfus által, a világ több pontján német kolóniákon fényképezett anyagból „5 x Deutschland in aller Welt. Im Spiegel der Migration  címen készült kiállítás.

 

A Behlig család idősebb, felnőtt tagjai (Pomerode - Brazília); fotó: Jörg Müller

 

Ehhez workshopot is szervezünk Dr. Molnár Annamária szakreferens közreműködésével, aki a G I német kisebbségi projektjeit gondozza.

 

A szakmai nap vezetője: W. Müller Judit Pulszky Ferenc-díjas főmuzeológus.

 

Előzetes regisztrációkat névvel, intézménynévvel, beosztással és elérhetőségekkel 2022. augusztus 22-ig a muzandra18@gmail.com e-mail cínmre várunk!

 

 

 

Borítóképen:

berlini Holokauszt Emlékközpont

múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, műhely, Pulszky Társaság
2020-10-30 07:00
muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, restaurátor, természet
2022-08-02 19:00
múzeumandragógia, műhely, Pulszky Társaság, tanulás, virtuális
2021-01-05 07:00