EN facebook

A Szolnoki Művésztelep doyenje előtt tiszteleg a Damjanich János Múzeum legújabb időszaki kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2023-05-20 07:00

Szabó György Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, a Szolnoki Művésztelep alkotója sokrétű munkásságából mutat be válogatást a Damjanich János Múzeum.


Az idő kereke című tárlaton a szobrászművész egészen a korai alkotásaitól kezdve az utóbbi években készült plasztikákig mutat be válogatást a múzeum Időszaki kiállítások termében és Folyosó Galériáján.


Szabó György immáron öt évtizede tevékenykedik képzőművészként. Sokoldalúságát mutatja, hogy portrékat, érmeket, plaketteket és megrendelésre köztéri szobrokat, emlékműveket készít. Az alkotó egy installációs munkája és érzékeny szociofotói is helyet kapnak a kiállításban.


Szabó György szobrászművész a kiállítás beszédes címével kapcsolatban elmondta, hogy számára az idő fogalma egészen a görög szobrokig nyúlik vissza. Hiszen nincs időtlen művészet, mindig kapcsolódik az adott korhoz, és az ember, mint cselekvő és saját akarattal bíró létező az időtől nem lehet független. A művészt minden alkotói korszakában foglalkoztatta az idő, egyben annak tárgyiasulása a műveiben.

 

 


Míg Szabó György pályája első évtizedeiben figurális plasztikákat készített, a kilencvenes évek óta készíti konstruktív, nonfiguratív szerkezetes alkotásait, amelyeken az emberalak és az emberit jelképező humánum az arányokban és a művek mögötti gondolatiságban ugyanúgy tetten érhető, mint a korábbi alkotásokon. A Szolnoki Művésztelepre költözését követően, 2007–2008 körül ismét a figura felé fordult, de nem a konstruktivista korszak elhagyásával, hanem annak jellemző jegyeit megtartva, az emberi alakkal fuzionálva készít plasztikákat. – ismertette a művész munkásságát Képiró Ágnes művészettörténész-muzeológus, a tárlat kurátora.

 

A kiállítást Cserhalmi Luca esztéta nyitja meg 2023. május 20-án 15 órakor a Damjanich János Múzeumban. A kiállítás megtekinthető 2023. július 2-ig, hétfő kivételével minden nap 9-17 óra között.

 

A tárlathoz kapcsolódóan elkészül a Kortárs Szolnok 3. kötete, mely a művész teljes életművéből mutat be gazdag válogatást.

 

 

Szabó György, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész 2007 óta a Szolnoki Művésztelepen él és dolgozik. Alkotásait számos hazai kiállításon díjazták, több önálló kiállítása volt Magyarországon és külföldön egyaránt. 2011-ben Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki, 2013-ban és 2021-ben elnyerte a soproni Országos Érembiennálé nagydíját, 2021-ben pedig a Szolnoki Képzőművészeti Társaság Aba-Novák Életműdíjában részesült. Alkotásai rendszeresen szerepelnek magyarországi és nemzetközi csoportos kiállításokon. Köztéri munkái országszerte fellelhetők, művei magán- és közgyűjteményben megtalálhatók.