EN facebook

Ajánlatok a múzeumi kollekciók megőrzésére

IRÁNYMUTATÁS

2020-04-21 21:00

A Covid-19 világjárvány múzeumi szektorra való ráhatásait egyelőre nem nem tudjuk teljes egészében felmérni, ez pedig a gazdasági mutatók tárgykörérét is fokozottan érinti. Pillanatnyilag úgy tűnik, a múzeumok kényszerű bezárása és a személyzet hiánya hatalmas károkat okozhat a kollekciók biztonságában és annak megőrzésében.

 

A népesség biztonságát elősegítő, a betegség visszaszorítása érdekében hozott szabályzások mellett sem szabad, hogy a múzeumok ne legyenek képesek eredeti funkciójuk, azaz az emberiség anyagi és szellemi örökségvédelmének betöltésére.

 

A föld különböző pontjain, kulturális intézmények ezrei igyekeznek minél rugalmasabb, kreatív megoldásokkal közvetett kapcsolatba lépni a közönségükkel. Annak érdekében, hogy ezekben a bizonytalan időkben is a lehető legnagyobb segítséget nyújthassuk nekik, az ICOM-mal karöltve kidolgoztunk egy, a „járvány irányelv” névre keresztelt programot, melynek elsődleges feladata ezen intézmények segítése, a munkáltatottak egészségének megőrzése.

 

Kérem, vegyék figyelembe, hogy ezek az ajánlások, melyek 2020. április 4-én íródtak, igyekeznek a Covid-19 ellenes védekezés folyamatosan alakuló irányelveit a lehető legnagyobb mértékben lefedni, a pontosabb védekezés érdekében azonban ajánljuk a kormányoldalak, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oldalainak megtekintését is.

 

Általánosságban:

 

Világszerte ajánlják a közintézmények ideiglenes bezárását, ameddig a koronavírus okozta veszély véglegesen el nem hárul. Kizárólag a nélkülözhetetlen személyzetnek ajánlatos az intézményekben tartózkodni. Ebben benne foglaltathat a biztonsági szolgálat, elektrotechnikai szakemberek, illetve a fenntartó és a kollekció vezetője.

 

Érdemes listát készíteni a rendszeresen munkáltatott személyekről, illetve azokról, akik vész esetén még elérhetőek lehetnek. A közeli múzeumokkal folytatott együttműködés szintén kiemelkedően hasznos lehet, amennyiben valamely intézmény személyzete megbetegszik.

 

A vírus viszonylag gyorsan elpusztul adott felületen, bizonyos anyagokon azonabn akár 72 óráig is fertőzőképes maradhat.

 

Ebből adódóan erősen javasoljuk a sűrűn látogatott terek alapos, gyakori tisztítását.

 

Amennyiben lehetőség nyílik rá, hasznos lehet a szellőztetőrendszerek szűrőjének cseréje.

 

Bizonyított fertőzés esetén ajánljuk az adott terület legalább 14 napos elkerítését is.

 

Kiállításokon:

 

Az elsődleges, világszerte követett megoldás a kiállítóterek ideiglenes bezárása, a social distancing promotálása, azonban amennyiben ez nem megoldható, kérjük, vegyék figyelembe az alábbi programpontokat.

 

Limitálják a látogatók kiállítótérhez való hozzáférését, hogy a távolságtartás hatékonyan tartható legyen. Általában, legalább 1.5 méteres távolság fenntartása szükséges ahhoz, hogy a vírus ne terjedjen át egyik személyről a másikra.

 

Szükségszerű lehet továbbá a látogatási órák megrövidítése, így a látogatók számának csökkentése is.

 

A bejáratnál: Helyezzenek üzembe kézfertőtlenítésre alkalmas eszközöket, vagy biztosítsák a látogatóknak a lehetőséget, meleg vizes, szappanos kézmosáshoz. Helyezzenek ki figyelmeztetőtáblákat, ezzel emlékeztetve a látogatókat kezük tisztántartására, és hogy ne nyúljanak az arcukhoz.

 

Távolítsák el az audioguideokat és az egyéb, többek által használt, fertőzésveszélyes eszközöket.
Minden gombbal irányítható szerkezet gyakori fertőtlenítése ajánlott.

 

Az olyan művekhez való hozzáférés, melyeknek tisztítása, fertőtlenítése nem,- vagy csak nehezen megoldható, korlátozása fokozottan ajánlott.

 

A kiállítóterek tisztítása:

 

Kövessék az általános tisztításra vonatkozó irányelveket, de érdemes a megszokottnál sűrűbben végrehajtani ezeket.

 

Vitrinekre, és egyéb, üvegből készült felületekre szappan, víz, illetve fertőtlenító is használható, amennyiben nem egy kiállított tárgy védelmére lettek felhelyezve. Vigyázzanak az anyagokkal, melyek érzékenyek az alkoholra (pl. plexiüvegek).

 

A személyzet szakszerű betanítása létfontosságú. Ha van rá lehetőség, érdemes olyan személyzetet használni, aki már ismeri a kollekciót, gyakorlott annak fenntartásában.

 

A kiállított tárgyak tisztítását érdemes képzett szakemberekre bízni.

 

A tároló, és munkahelyiségekben (a személyzett számára fenntartott területeken):

 

Amennyiben lehetséges, limitálják a kollekciók ápolását/kezelését.

 

Biztosítsák a személyzet számára a melegvízhez, szappanhoz, kézfertőtlenítőhöz, illetve az eldobható gumikesztyűkhöz való hozzáférést.

 

Biztosítsák, hogy adott helyiségekben maximum 5 személy végezzen munkát, ők pedig tartsák egymástól a biztonságos, 1.5 méteres távolságot.

 

A nagyobb létszámú csoportok esetében érdemes felosztani a munkafolyamatokat, a munakanpokat a személyzet biztonsága érdekében.

 

Ezek a kialakult, kisebb csoportok később se vegyüljenek egymással.

 

Gyakran mossák és fertőtlenítsék a kemény felületeket, akasztókat, kilincseket, villanykapcsolókat, kávégépeket és hasonlókat.

 

Maszkok, akár házilag, anyagból készített fajtáik is hasunosak lehetnek a személyzet arra való emlékeztetésében, ne nyúljanak az arcukhoz.

 

Érdemes egy karantén területet fenntartani a tárgyaknak. Itt üres polcok, szekrények, dobozok szolgálnának a fertőzésveszélyes tárgyak elkülönítésére. Későbbi megtalálásukban segítségünkre lehet a katalogizálás.

 

 

Fordítás: Molnár Péter

 

Forrás, borítókép: ICOM