EN facebook

AKNAY JÁNOS kiállítás nyílt a Skanzenben

Kiállítás

Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze legújabb kiállítása MÁGIKUS GEOMETRIA címmel április 22-től látható a Skanzen Galériában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzemban.

 

A szentendrei konstruktív-geometrikus művészeti hagyományhoz illeszkedő Aknay János több mint egy évtizede következetesen épített és fejlesztett Emlék sorozatának darabjaiból ad ízelítőt a tárlat. A kiállításban a sorozat 2021-23 között született, válogatott darabjai tekinthetők meg néhány korábbi alkotással és előzménnyel kiegészülve.

 

„A művész ezen munkáin egyszerre tesz kísérletet a látható és a láthatatlan megjelenítésére. A kollektív emlékezetben őrzött metaforák, illetve saját élményeiből merítve, érzékeny kapcsolódási pontokat sejtetve, egyidejűleg profán és mégis szakrális ihletettségű művek születtek ecsetje alól. A karakteres szentendrei veduta meghatározó részletei, azonosítható ikonográfiai elemei (a barokk városháza és kálvária kapujának jellegzetes homlokzati íve, az ódon kapubélletek, az ég felé törő templomtornyok) így váltak sajátmagukon, illetve a helyi értékeken túlmutató, emelkedett szimbólumokká.” – fogalmazott megnyitó beszédében Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar dékánja.

 

 

Az idén 20 éves Skanzen Galéria az elmúlt két évtizedben mintegy negyven képzőművészeti kiállítást rendezett szentendrei alkotóknak. Aknay János a Skanzen Kortárs Képzőművészeti Kuratóriumának alapító tagja, aki részt vett a Galériát megnyitó Kötődések. A vidéki Magyarország emlékezete című csoportos kiállításban is.

A kiállítás kurátorai Sári Zsolt és Bereznai Péter. A kiállításhoz megjelent katalógust Bereznai Péter tervezte.

 

A MÁGIKUS GEOMETRIA című kiállítás október 31-ig a múzeum nyitvatartási idejében tekinthető meg a Skanzen irodaépületében (2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.) található Skanzen Galériában.

 

 

kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2020-07-17 09:00