EN facebook

Aktív közösségek megismerkedését, tapasztalatcseréjét szolgáló szakmai műhelymunka-sorozat indul!

Az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében 2019. január 23-án Veszprémben indul az az aktív közösségek megismerkedését, tapasztalatcseréjét szolgáló szakmai műhelymunka-sorozat, amelyet május végéig 18 megyében rendeznek meg a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében. A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében valósul meg.

 

A Cselekvő közösségek projekt keretében Magyarországon kulturális közösségfejlesztő módszertani fejlesztés indult, ahol első alkalommal fogott össze a közösségi művelődési, a múzeumi és a könyvtári szakterület közösségfejlesztő célok érdekében. A közösségfejlesztés társas részvételhez ad bátorítást, a felmerülő ügyekre, szükségletekre közösségi megoldásokat alkalmaz. A megyékben tevékenykedő közösségek diverzitása önmagában nagy érték; e változatos közösségek magukban hordozzák az egyének számára nélkülözhetetlen társas kapcsolatokat, egzisztenciális lehetőségeket, helyi értékek és normák megbecsülését, egymás segítését. Az aktív közösségek találkozóinak megszervezésével egyik legfontosabb célunk, hogy a szomszédságok, települések közösségei megismerjék egymást, kulturális és közösségi tapasztalatokat mutassanak be, ötleteket adjanak egymásnak, valamint az is, hogy fórumot teremtsünk a lokális kapcsolatok hálózattá szélesítéséhez.

A Veszprém megyei szakmai műhelynapon bemutatjuk a Cselekvő közösségek projekt elmúlt két és fél év alatt elért eredményeit, kutatásait, az elektronikusan is elérhető módszertani kiadványait, a hagyományteremtő országos kulturális rendezvénysorozatunkat, a Közösségek Hetét, és levetítjük a Veszprém megyében megvalósított mintaprojektről készült kisfilmet is.

A műhelynapon megismerhetjük az AGÓRA Veszprém Kulturális Központot, a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete szerteágazó tevékenységét, azt, hogy mit tesznek Jásd közösségei a falusi turizmus fellendítéséért, beleláthatunk a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közösségeinek és a lakótelepi közösségfejlesztési projektjük életébe. Megtudhatjuk, hogyan támogatja a Magocskák Alapítvány a kisgyermekes családokat, miként valósít meg szelíd vidékfejlesztést a Lábdi Piacot létrehozó közösség, illetve hogyan és milyen célokért szerveződtek a megye fiataljai közösségekbe.

A nap folyamán a résztvevők véletlenszerűen kialakított csoportokban, workshop keretében ismerkednek meg egymással, egymás tevékenységével úgy, hogy eközben kialakítják egy teljesen új, a csoporttagok által képviselt közösségek erősségeire építő rendezvény kereteit.

 

Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás

EFOP-1.3.1-15-2016-0001

Az első, veszprémi szakmai műhelynap keretében programnyitó sajtótájékoztatót tartunk, időpontja: 2019. január 23. 12 óra

Helyszíne: AGÓRA Veszprém Kulturális Központ, 8200 Veszprém, Táborállás park 1.

A sajtótájékoztatón felszólal:

Porga Gyula, Veszprém polgármestere

Nagy Magdolna megbízott igazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Dr. Arapovics Mária projekt szakmai vezető, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, habilitált docens, ELTE TÁTK

Neveda Amália igazgató, AGÓRA Veszprém Kulturális Központ

Giczi András Béla projekt szakmai vezető, Országos Széchényi Könyvtár

kiállítás, látogató, programajánló
2019-01-21 19:06
kiállítás, pályázat
2019-01-21 09:00