EN facebook

Alakítsuk együtt a Néprajzi Múzeum gyermekmúzeumát!

FELHÍVÁS

2020-12-08 07:00

Az épülő Néprajzi Múzeumban önálló gyermek- és ifjúsági kiállítótér nyílik, amelynek létrehozásába a fiatal közönséget is bevonják. Decemberben egy bekerülő tárgy történetét várják, de a név és kabalafigura megtalálásában is számítanak a leendő ifjú látogatók közreműködésére. A kommunikáció az iskolák közvetlen megkeresésével és az online térben zajlik.

 

A Néprajzi Múzeum gyermek-és ifjúsági tárlata azért különleges, mert az alapvetően felnőtt célcsoportnak szóló kiállításokat kínáló múzeumban készül egy kifejezetten fiataloknak, gyermekeknek szánt kiállítás is. A csaknem ezer négyzetméteres rész aktív megismerést és személyre szabott felfedezést biztosít minden látogatónak, ismerkedni lehet a múzeum műtárgyaival és azok történeteivel, sőt, akár a múzeumban is lehet éjszakázni.

 

A tárlat alakításába szorosan bevonják a célközönséget, hogy minél többen a sajátjuknak érezhessék azt. A leendő ifjú látogatók olyan kérdésekben is dönthetnek majd, mint hogy mi legyen a kiállítás végleges neve, illetve szavazhatnak a tárlat kabalájáról is. Ez a többlépcsős kommunikáció a közösségi média terekben, valamint a kiállítás saját weboldalán zajlik majd egészen 2021 nyaráig. A közönségre a kiállítás készítésének későbbi szakaszaiban is partnerként tekintenek, ezért tartalmi kérdésekbe, fontosabb döntésekbe is bevonják majd őket, és lehetőséget adnak arra, hogy a már felépült kiállítást is formálhassák a különböző kiállítási tárgyak, a muzeológusok vagy egymás segítségével.

 

A közönséggel való párbeszéd első szakasza 2020. december 7-én indul. Az indító kampányban egy tárgy történetét keresik. Herold, a malac nagyon szeretne bejutni a múzeumba, azonban ahhoz, hogy ő is kiállítási tárgy lehessen, történetre van szüksége. A kurátorok a leendő látogatók segítségét kérik abban, hogy találják ki, és meséljék el Herold lehetséges történeteit, és töltsék fel a készülő kiállítás weboldalára. Műfaji megkötés nincs, rajzok, festmények, dalok, versek, novellák, mesék is érkezhetnek. Az alkotások beküldési határideje december 31., az első száz beküldő 2db belépőjegyet kap a városligeti Néprajzi Múzeumba.

 

 

A gyermek- és ifjúsági kiállítás a tervek szerint játékos és élményszerű tanulást kínál, miközben olyan hétköznapi témákat jár körül, mint például az evés, a játék vagy az alvás. Nem csak azt mutatja be, hogyan jelenik meg mindez a magyar népi kultúrában, hanem a nemzetközi gyűjteményre építve a világ számos távoli pontjára is kitekint. Emberek és tárgyak történetein keresztül a látogatók felfedezhetik, milyen különböző kulturális válaszok születnek ugyanazokra az alapszükségletekre.

 

 

Facebook

 

Web: www.ifiki.neprajz.hu

kiállítás, kortárs, műhely, néprajz, örökségvédelem, téma
2020-12-07 14:00
konferencia, muzeológia, műhely, néprajz, virtuális
2020-11-27 07:00
digitalizáció, emlékezet, fénykép, néprajz, tárgy
2020-02-11 15:00