EN facebook

Alapításának 30. évfordulóját ünnepelte a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület

Születésnap

2021-09-16 13:10

Alapításának és bejegyzésének 30. évfordulója alkalmából ünnepi közgyűlést tartott a Pulszky Társaság 2021. szeptember 16-án délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. A szervezet tagjai és a meghívott vendégek a közel egy esztendős programsorozat végén emlékeztek az 1990. december 5-én tartott alakuló közgyűlésre és arra, hogy a Fővárosi Bíróság 1991. április 16-án nyilvántartásba vette az egyesületet. A Pulszky Társaság több mint ezer fős tagságával kiemelt résztvevője a hazai múzeumi szakmai közéletnek, széles körű tevékenysége és története jól megismerhető lapunk  oldalain.

 

 

A rendezvényen megjelenteket L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és dr. Bereczki Ibolya, a Társaság elnöke köszöntötte. Ezt követően dr. Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár (EMMI), Kassai Hajnal főosztályvezető (EMMI Múzeumi Főosztály), Varga Benedek, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságelnöke, dr. Fabényi Júlia, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége elnöke és dr. Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke mondotta el az évfordulóhoz kapcsolódó gondolatait.

 

 

Az ünnepi eseményen adták át a szervezet 2021. évi elismeréseit. Éri István-díjban részesült dr. Deme Péter tiszteletbeli elnök és Kurta Mihály, a Múzeumandragógiai Tagozat korábbi vezetője, mindketten a Társaságért végzett munkásságuk elismeréseképpen. A múzeumi szakma egyik legrangosabb kitüntetését, a Pulszky Ferenc-díjat Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum (Jászberény) igazgatója és Walterné Müller Judit, a pécsi Janus Pannonius Múzeum történésze vehették át. A negyven év alatti fiatalok Pulszky Károly-díját idén hárman kapták: Hajagos Csaba (Kecskeméti Katona József Múzeum), Huszár Mihály (Marcali Múzeum) és dr. Németh Szandra (Szabadtéri Néprajzi Múzeum). A délelőtti programot az előző év díjazottainak szakmai előadásai zárják. Délután baráti találkozón cserélnek eszmét a Társaság alapítói, korábbi és jelenlegi vezetői, valamint az elmúlt évtizedekben díjazott szakemberek a budapesti Corvin Hotelben.

 

 

Előző nap délután Budapesten a Fiumei úti Sírkertben Varga Benedek beszédével emlékeztek a jelenlévők a szervezet két névadójára, a magyar múzeumügy kiemelkedő egyéniségeire, Pulszky Ferencre és Pulszky Károlyra, majd sor került a Nemzeti Múzeum egykori igazgatójának síremlékén a Társaság tisztelgő koszorúinak elhelyezésére. 

 

A szervezet megújult arculatú honlapjának Pulszky 30 című rovatában 2020. április 16. és 2021. március 23. között 10-12 naponként hozzáférhetővé vált az egyesület egyes éveiben történtek rövid összefoglalása forrásokkal és kronológiával. Múzeumi távlatok címmel 2021. februárjától júniusig tízrészes, a magyar múzeumügy legfontosabb kérdéseit körbejáró szakmai webinárium-sorozatot szervezett a Társaság, amelyek a honlapon megtekinthetőek. Az évforduló kapcsán digitálisan hozzáférhetővé vált a 2002-ben megjelent Magyar Múzeumi Arcképcsarnok című lexikon és rövidesen befejeződnek a második kötet munkálatai, amelyben mintegy 500, már elhunyt múzeumi szakember élete és tevékenysége fog szerepelni. Ugyancsak digitálisan is olvasható az 1995 és 2008 között nyomtatásban megjelent Magyar Múzeumok című folyóirat.

 

 

A szervezet 2008 óta megjelenő, azonos című online folyóirata naprakész és széleskörű információkkal szolgál a teljes múzeumi szakma számára. A Pulszky Társaság nemcsak társadalmi hálóját újította meg az elmúlt egy évben, hanem a jelöltállítási rendszer átalakítása után Az Év Múzeuma és Az Év Kiállítása díj odaítélése is nyitottabb folyamattá vált, és a múzeumok iránt érdeklődők széles körét szólította meg.

 

Az évfordulóhoz kapcsolódó programokról – amelyek többsége a koronavírus-járvány és a vele járó korlátozó intézkedések miatt a virtuális térben zajlott – a www.pulszky.hu honlap ad részletes tájékoztatást.

emlékezet, felhívás, múzeumtörténet, műhely, Pulszky Társaság
2020-03-20 07:00
emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-06-28 18:00
felhívás, muzeológia, múzeumandragógia, műhely, programajánló, Pulszky Társaság
2021-06-12 18:00