EN facebook

Andy Warhol Békéscsabán

KIÁLLÍTÁS

2019-02-26 18:00

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum kiállításán – a világviszonylatban is jelentős gyűjteménnyel büszkélkedő – Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum (Mezőlaborc/Medzilaborce, Szlovákia) gyűjteményéből származó nyolcvan (!) műtárgyat mutat be. Az Andy Warhol – Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig című kiállítást 2019. február 20-tól május 26-ig a Munkácsy Mihály Múzeum Múzsák Termében tekinthetjük meg.  A műalkotások mellett a művész személyes tárgyai, öltözékei közül is bemutatkozik néhány darab.

 

A bemutatott gazdag képzőművészeti anyag jónéhány olyan műtárgyat tartalmaz, amely a korszak szimbólumává vált. Ezek közé tartozik a Marilyn Monroe-t ábrázoló sorozat tíz színvariációban, Andersen, Lenin vörösben és feketében valamint Kennedy. A kollekció részét képezi a Kimiko Powers és egy nagyobb önarckép válogatás is. Tehát olyan művek szerepelnek Békéscsabán, amelyek javarészét a világon bármerre járunk, mindenhol ismerik. Előbbiek mellett a tárlat kuriózuma az Osztrák-Magyar Monarchia területéről Amerikába vándorolt ruszin származású Warhola család harmadik gyermeke, a kis Andy keresztelő ruhája, amely, sok alkotás mellett, most először látható Magyarországon.

 

 

A különleges kiállítás egyik kurátorával, Gyarmati Gabriella művészettörténésszel a Kultúra.hu oldal készített interjút. Ebből adunk ízlítőt:

 

Óriási meglepetés, hogy Békéscsabán Andy Warhol kiállítás lehet – mondta Szarvas Péter polgármester a tárlatról tartott sajtótájékoztatón. Miért tűnt ezt lehetetlennek?

 

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum már 10 éve szervezi ezt a tárlatot, munkánk mostanra ért be. Az anyagot nagyon ritkán mozdítják ki a mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeumból, ahonnan gazdag gyűjteményt kaptunk, akárcsak az Andy Warhol Alapítványtól.

 

A kiállítás híre nemcsak magyar, hanem hatalmas nemzetközi sajtóvisszhangot kapott, amire nem is számítottunk. Külön érdekesség, hogy február 20-án nyílik a kiállítás, ami a múzeum névadójának, Munkácsy Mihály születésnapjának 175. évfordulója. Olyan, mintha egyik világhírű művész vendégül látna egy másikat. Mindketten a saját korszakukban rendkívül ismertek voltak. Egyformán izgalomban tartották a közönséget, a műgyűjtőket, a kritikusokat.

 

Van-e olyan szempontból jelentősége a békéscsabai helyszínnek, hogy a városban jelentős számú szlovák kisebbség él? Andy Warhol ruszin szülei még az Osztrák-Magyar Monarchiában születtek, és egy jelenleg Kelet-Szlovákiában található kis faluból vándoroltak ki Amerikába.

 

Valóban egy hazába tartoztunk valaha Andy Warhol felmenőivel. A Mezőlaborc melletti Mikove nevű faluból származik a család, amely csupán pár házból áll, ezért létesült a Warhol Modern Művészeti Múzeum a népesebb szomszéd településen. A tárlaton láthatóak majd olyan fotók, melyek a mikove-i temetőben készültek. Olyan szlovák vezetéknevek is olvashatóak a sírköveken, melyeket itt, Békéscsabán is ismerünk. Közös büszkeségünk, hogy egy ilyen jelentékeny művész erről a településről származik.

 

 

Számontartotta Andy Warhol a ruszin gyökereit?

 

Bár a szülei Amerikában éltek, édesanyja nem tanult meg angolul, otthon ruszin nyelven beszéltek. A családban nagyon szigorúan tartották a hagyományokat. Görögkatolikusok voltak, és a hagyatékban találtunk egy különleges, régi imakönyvet, amelyet Andy Warhol egész életében használt.

 

Különös személyiség lehetett – egyszerre őrizte múltjának ezt a szeletét, miközben a modern amerikai művészi és társadalmi élet egyik kihagyhatatlan személyisége volt. Népszerűsége ellenére amolyan kívülállónak tűnik.

 

Ez nagyon fontos, hogy különböző témákat kívülállóként igyekezett bemutatni, és sokszor úgy is viselkedett. Rejtőzködő személyiség volt. Sok mindent titkolt magáról, gyakran olyasmit is, amit egy átlagember nem rejt el.

 

Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig a tárlat címe. Mit jelent az ezüst út?

 

Factory nevű műterme egy hatalmas csarnok volt, amelyre az óriási szitanyomatok készítéséhez szüksége is volt. A folyosókat alufóliával borította be, emiatt nevezték el Ezüstgyárnak, amely a New York-i társadalmi élet fókuszpontja lett. Andy Warholt amúgy az ezüst szín egész életében végigkísérte, ezért neveztük az életútját ezüstnek.

 

A kiállítást több tematika mentén rendezhettük volna meg, de a mezőlaborci múzeum munkatársa, a tárlat kurátora úgy gondolta: mivel Magyarországon ritkán látni Andy Warhol-kiállítást, mutassuk be a teljes életművet. A szó szoros értelmében a bölcsőtől. Ugyanis egy nagyon különleges darabot is kölcsönkaptunk a múzeumtól: a művész keresztelési ingecskéjét. A helyi múzeumból ritkán kölcsönzik, nagyon féltik, fontos ereklye számukra. Láttam, ahogy összeszorult szívvel tették az műtárgyszállító ládába. Ez tárlatunk egyik különlegessége.

 

De vannak egyéb kuriózumok is. Andy Warhol korai művei és egy rajz az édesanyjától. Ezt az angyalokat ábrázoló képet készítette fiának, aki ezt a motívumot később továbbgondolta.

 

A főiskola előtt készült alkotásai mellett bemutatjuk azokat a műveit, amelyek világhírűvé tették, és szinte mindenkinek ismerősek. A legtöbb ember biztosan látta már ezeket, de azt nem feltétlenül tudja, ki az alkotó. Ilyen például a Marilyn Monroe-sorozat, melyből hat színvariációt állít ki a múzeum, akárcsak a szintén ismert, Lenint ábrázoló képet, valamint egy nagyon szellemes portrét a nagy meseíróról, Andersenről.

 

Folytatás a kultura.hu oldalon