EN facebook

Anton Dubrovský – Alkotások c. kiállítása Galántán

KIÁLLÍTÁS

A Galántai Honismereti Múzeum első idei kiállítása a 105 éve született Anton Dubrovský (1915 - 1982) festőművész eddig ismeretlen képeit mutatja be. A múzeumnak még 2019. őszén sikerült megvásárolni az alkotásokat a Művészeti Alap, valamint a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat pénzügyi támogatása jóvoltából, ezzel bővítve a már meglévő gyűjteményt.

 

A különböző méretű képek - túlnyomórészt pasztellek – férfiak, nők és gyerekek portréit ábrázolják a 20. század első feléből. A képek jellemzője a puha kontúrok és az ábrázolt karakterek pszichéjének könnyedséggel való megragadása. Az alkotásokról a részletek és a színek iránti fogékonyság is könnyen leolvasható. Annak ellenére, hogy nagyon szegény családból származott, sikerült bejutnia a Prágai Képzőművészeti Akadémiára. 

 

A háború miatt azonban időelőtt haza kellett térnie, megszakítva ezzel tanulmányait. A képzőművészetről ennek ellenére nem mondott le. Alkotásaiban ismételten a hozzá közel álló témákhoz nyúlt. Mint sopornyai lakos, képei nemcsak az ott élő embereket, hanem a környező tájat, gyerekkorának színhelyeit is megörökítik. Előszeretettel vitte vászonra a múlt századi természetet, a régióra jellemző népviseletet, a kulturális élet fontos szereplőit, valamint a hozzá közel álló, gyakran hétköznapi embereket.

Az „Anton Dubrovský – Alkotások“ c. kiállítás megnyitójára 2020. február 11-én 17:00-kor kerül sor. A kiállítás 2020. április 30-ig tekinthető meg a Galántai Honismereti Múzeum épületében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


A rendezvény a Művészeti Alap (www.fpu.sk) nyilvános forrásainak köszönhetően valósul meg.

helytörténet, kiállítás, múzeumtörténet, programajánló
2019-10-19 11:50
helytörténet, látogató, programajánló
2019-11-02 14:00