EN facebook

Applikáción is elérhető levéltári iratok

HOZZÁFÉRÉS

2020-08-29 14:00

Levéltári iratok, köztük hang- és képanyagok hozzáférését teszi lehetővé diákok, pedagógusok és felsőoktatási oktatók számára az Oktatólapok elnevezésű applikáció.

 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára elmondta, hogy az Oktatólapokkal tájékozódhatnak a diákok egy-egy őket kiemelten érdeklő témában, a tanárok segítséget kaphatnak a munkájukhoz, valamint akár készségfejlesztésre is használhatók a feltöltött oktatóanyagok. Az alkalmazás segítségével húszmillió dokumentum tölthető le és válik hozzáférhetővé bárki számára.

 

Fontos része az Oktatólapoknak a családfakutatás, márpedig egy nemzet akkor lehet erős, ha erősek a családi kötelékek - mutatott rá az államtitkár. Kitért a nemzet közösségének megerősítésére is, mondván: ha a nemzeti alapok nincsenek meg, az sok esetben talajvesztést eredményezhet. A levéltári anyagok digitalizálása területén Európában is a vezető államok közé tartozik Magyarország - jegyezte meg.

 

Rétvári Bence kijelentette: napjainkban újra divatja van a történelem újraírásának. "Ha olvassuk a híreket, (.) azt látjuk, már a múlt sem a régi egyes szempontokból" - fogalmazott, hozzátéve: ezért is kiemelten fontos a levéltár működése, ahol a különböző iratokat megőrizték az évszázadok során.

 

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese elmondta: azt szeretnék bemutatni, hogy milyen sokszínű a levéltári feladatellátás, valamint azt, hogy egy világjárvány sem akadályozta a levéltárakat szolgáltatásaik fejlesztésében. Egyre szélesebb körben elérhetők például a virtuális kiállítások - közölte, majd külön felhívta a figyelmet a frissen megnyílt A nemzet emlékezete kiállításra is.

 

A levéltár háttéranyaga szerint a korábban felsőoktatási segédletként használt Oktatólapok szolgáltatást a középiskolás segédanyagoktól egészen az általános iskola alsótagozatáig terjesztették ki, és a korábban külön-külön projektekben elérhető segédleteket egy felhasználóbarát oldalon egyesítették.

 

 

A felület nem csupán az összes korábbi oktatási tartalmat teszi elérhetővé, hanem gyakorló pedagógusok és a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ szakemberei által támogatott feladatokat rendel hozzá. A felhasználásra kész feladatokat témakörök alapján csoportosítja a segédlet.

 

A kiválasztott témában egy rövid ismertetés és a témához kapcsolódó összes feladat megtalálható. A feladatokhoz kapcsolódó képanyag egésze a levéltári gyűjteményre épül, a képeken szereplő dokumentumok digitális példánya teljes terjedelmében letölthető. A találatok szűkíthetők a tanulók kora, tematikai egység szerint, illetve aszerint, hogy csoportos vagy egyéni munkát szeretnének végeztetni a diákokkal. Az oldal típus és a feladatok elvégzésére szánt idő szerint is megkülönbözteti a feladatokat, ezzel segítve a gyors és eredményes keresést.

 

Az Oktatólapok tananyagát a levéltár a továbbiakban folyamatosan gazdagítja, a Magyar Nemzeti Múzeummal egyeztetve hasonló tananyagoknak az egymás rendszerében való elérhetőségét biztosítja és a tervek szerint más tantárgyakra is kiterjeszti.

állományvédelem, digitalizáció, fénykép, gyűjtemény, műhely, tárgy
2020-08-28 07:00
beruházás, digitalizáció, gyűjtemény, kiadvány, látogató, támogatás, virtuális
2020-08-26 07:00
digitalizáció, gyűjtemény, kiadvány, muzeológia, múzeumtörténet, műhely, Pulszky Társaság, virtuális
2020-08-28 18:00