EN facebook

APRÓ DOBOZBA ZÁRT FORRADALOM – 1956-os amatőr fényképekkel gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye

2019-10-23 15:00

A FORTE-s fotós doboz egy olyan csomagban volt, amelyet a 2019 augusztusában eltávozott dr. Pálfalvi Istvánné Pap Klára készített össze keresztfiának, arra az esetre, ha eljön az idő… A dobozka tartalma a család legtöbb tagját meglepte, hiszen korábban csak hallottak arról, hogy a 2004-ben elhunyt Pálfalvi István „végig fotózta” az 1956-os forradalmat. A Műszaki Egyetem akkor frissen végzett mérnöke, fiatal oktatója jobbnak látta, ha még legközelebbi hozzátartozói elől is elrejti fényképeit, amelyeket minden bizonnyal saját laboratóriumában hívott elő. Az özvegy édesanya és a fiatalabb testvérek tudták, hogy a család fenntartásában meghatározó szerepet játszó fiatal értelmiségi 1956 októberében folyamatosan az utcákat rótta, de sosem kérdezték arról, mit látott, mit tapasztalt a forrongó Budapesten.

 

Férfiak próbálják meg eltávolítani az utcanévtáblát a Blaha Lujza téri élelmiszerbolt faláról, a Lenin körút elején. Budapest, 1956. október 28. körül. Pálfalvi István felvétele

 

Pálfalvi István a fényképek létezéséről csak az 1989-es rendszerváltás után kezdett el beszélni, néhány, számára fontos felvételt kinagyított, és azokat időnként megmutatta bizalmasainak. A dobozka tartalmáról, a fényképek történetéről azonban sosem mesélt, így a Nemzeti Múzeum történészeinek a feladata, hogy beazonosítsák a készítés helyét és pontos idejét.

 

Kiégett, felborult jármű a Bródy Sándor utca és a Múzeum körút sarkán. Budapest, 1956. október 28. körül. Pálfalvi István felvétele

 

A múzeum gyűjteményébe került fotók nem csupán az 1956-os forradalom Budapestjét idézik fel. Épp úgy vallanak a forradalmat követő rettegésről, mint a Kádár-rendszer milliókat megnyomorító hallgatást, elhallgatást, titkolózást követelő világáról, amikor egy dobozka fénykép nemcsak a fényképész családjának egzisztenciáját rengethette volna meg, hanem a fotókon szereplő emberekét is.

 

A tetőről kötélen leeresztett férfi próbálja meg leszedni a Kálvin téri tűzfalról a szovjet hatalom gyűlölt jelképét, a vörös csillagot. Budapest, 1956. október 25. Pálfalvi István felvétele

 

Dr. Pálfalvi István 1930-ban született rákospalotai római katolikus családban. Tanulmányait a tatai piarista gimnáziumban kezdte, majd az iskola 1948-as bezárása után a kevés megmaradt egyházi intézmények közül a budapesti Piarista Gimnáziumban folytatta, végül a rákospalotai Wagner Gimnáziumban érettségizett. A Műegyetemen 1953-ban gépészmérnökként végzett, diploma után nyugdíjazásáig itt tanított. Az egyetem vezetése nem engedélyezte számára, hogy kandidátusi címre pályázzon, helyette szakmérnöki tanfolyamot végzett és reaktormérnöki diplomát szerzett. Ezt a tudását kamatoztatta, amikor egészen az 1990-es évek végéig a Paksi Energetikai Műszaki Főiskolán műszaki mechanikát oktatott. Házasságot 1961-ben kötött, gyermeke nem született. Élete végéig szenvedélyesen fényképezett.

 

Személyautó amerikai zászlóval a pesti utcán. Budapest, 1956. október 30. körül. Pálfalvi István felvétele

 

A Magyar Nemzeti Múzeum a napokban bevételezett 1956-os fényképek mellett néhány olyan, a forradalomhoz kapcsolódó relikviát is kiállít, amelyek 2016-ban, az 1956-os forradalom -és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott, nagyszabású időszaki kiállítás kapcsán kerültek gyűjteményeibe. A kiállítás sikerének köszönhetően több látogató is ráeszmélt, hogy a tárlókban bemutatott tárgyi emlékekkel azonos, vagy hasonló relikviákat ők maguk is megőriztek. Az adományaikból készült reprezentatív válogatással a Magyar Nemzeti Múzeum arra biztat mindenkit, hogy lehetőség szerint gyarapítsák személyes, családi relikviáikkal a közös nemzeti emlékezetet.

emlékezet, programajánló
2019-10-21 10:50
kiállítás, történelem
2019-10-06 08:00
múzeumtörténet, természettudomány
2019-09-14 07:00